Стотици посетиха Център „Кристо и Жан-Клод“ при откриването му

Стотици посетиха Център „Кристо и Жан-Клод“ при откриването му

Сподели

Стотици габровци и гости на града посетиха Център „Кристо и Жан-Клод“ при откриването му вчера вечерта.

Гостите видяха изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово,

отворени студиа, синтез на кръпките – звукова инсталация,

работилници, филми, посветени на емблематични проекти на Кристо и Жан-Клод, поп-ъп магазин за лимитирани издания.

Посетителите на откриването видяха и инсталации и скулптурни обекти в пространството около центъра в сградата на бившия техникум по текстил и Музея на хумора и сатирата на Невена Екимова (2021), Стоян Дечев (2023), Ханс Хамъндс, Пиа Рогнес (2023) и Мартин Пенев (2023).

В подлеза на габровската автогара бе открита инсталацията „Древният мамут, който предстои да се създаде“ на артиста Мартин Пенев.

Днес се очаква обръщение от Владимир Явашев, племенник на Кристо Явашев, предава БТА.

Събитието продължава до 18:00 ч. на 8 октомври, неделя, програмата може да бъде разгледана тук. Организира се от Община Габрово и Музея на хумора и сатирата с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, посочват от културната институция.

Междувременно в София в музей-галерия „Анел“ до 10-ти октомври се провежда изложбата „Кристо – поетика на необикновеното“. Изложбата представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. Тя ни приканва да се потопим в света на монументалните творби на автора, които предизвикват нашите възприятия за пространство, време, материя и граници. Експонирани са 26 фотографии на едни от емблематичните му проекти, подписани лично от него“, разказват организаторите.

Фото кредит откриваща снимка: Център „Кристо и Жан-Клод“ 

Актуално

Избрано за вас