ТОП 5 биографии за 2023 г.

Фото кредит: freepik

ТОП 5 биографии за 2023 г.

Фото кредит: freepik
Сподели

Краят на годината наближава и е време да погледнем назад, отдавайки заслужено внимание на ТОП 5 биографии на 2023 г. Те предизвикват опашки пред книжарниците, а тиражите им са милионни.

Независимо дали става въпрос за кралска особа, обичан актьор или звезда от шоубизнеса – хората винаги ще изпитват любопитство към личния живот на известните личности. Поради тази причина биографии им могат да се превърнат в бестселъри.

Ето и кои са ТОП 5 биографиите от тази година:

Номер 5 – “Paris: The Memoir“, от Парис Хилтън

Фото кредит: Elite Luxury News

„От жената, на която се приписва лансирането на това, което познаваме като фокусирана върху знаменитостите, движена от „марката“, обсебена от социалните медии, съвременна популярна култура, идва

честен и изненадващ мемоар,

който показва, че има много повече за Парис Хилтън, отколкото може да повярвате.“ Това е описанието на автобиографията на поп иконата на 2000-те. В платформата Amazon книгата е оценена с 4,5 звезди.

В първите си мемоари Парис описва как се е превърнала в човека, който е днес. Животът ѝ преминава през различни етапи. Сред тях са  отвличане, интернат за „емоционално израстване“ и малтретиране, което е претърпяла там, и стига до момента, в който е развила своята глобална империя.

Още през първата седмица след излизането си, от книгата са продадени 13 640 копия.

Номер 4 – “Love, Pamela“, от Памела Андерсън

Фото кредит: Amazon

Образът на русата сексбомба Памела Андерсън беше широко разпространен през 90-те години. Открита на трибуните по време на канадски футболен мач, тя бързо се превръща в суперзвезда. Става любимото момиче от корицата на Playboy и емблема на холивудския блясък и сексапил. И все пак Памела Андерсън, която си мислим, че познаваме, е създадена по-скоро случайно, отколкото чрез внимателно отглеждане. „С любов, Памела“ разкрива истинската ѝ история: историята на момиче от малък град, което се заплита в собствената си мечта.

Когато книгата излиза веднага се нарежда на второ място в класацията за бестселъри на New York Times, на второ място след малко по-рано излязлата биография на принц Хари.

Номер 3 – “Spare“/„Резервният“; от принц Хари

Фото кредит: NBC

Мемоарите на принц Хари, излезли през януари тази година, предизвикаха истински фурор. Книгата се превърна в

бестселър дори само по предварителни поръчки.

Откровените мемоари разказват подробно за живота му, включително за смъртта на майка му принцеса Даяна и за запознанството с настоящата му съпруга Меган Маркъл. Всички приходи от книгата отиват за британски благотворителни организации.

За първи път принц Хари разказва собствената си история, като описва пътуването си със сурова, неподправена честност. Забележителният му разказ е пълен с прозрения, откровения, самоанализ и трудно постигната мъдрост за вечната сила на любовта над скръбта.

Номер 2 – “Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing“/ „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“; от Матю Пери

Фото кредит: Amazon

Любимата звезда от „Приятели“ ни отвежда зад кулисите на хитовия ситком и борбата си с пристрастяването в тези „сладки, мрачно смешни… ожесточени“ мемоари, пише The New York Times за биографията на Пери.

Тук правим малко изключение и си позволяваме да включим мемоарите на актьора, макар че те излязоха официално през миналата 2022 г. За съжаление смъртта на Пери стана повод интересът към биографията му да се възроди. И така книгата осново оглави класациите за най-продавани заглавия.

„Здравейте, казвам се Матю, но може би ме познавате под друго име.

Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв.“

– Така започва завладяващата история на известния актьор, който ни повежда по пътя си от детските амбиции до славата, пристрастяването и възстановяването след животозастрашаваща ситуация.

Номер 1 – “The Woman In Me“/„Жената в мен“; от Бритни Спиърс

Фото кредит: Biography

Тази класация няма да е пълна, ако не споменем и последния бестселър на New York Times, с над 1,1 милиона продадени копия само за първата седмица в САЩ. „Жената в мен“ на Бритни Спиърс е публикувана на 26 езика, като в

световен мащаб са отпечатани около 2,4 милиона копия.

Дългоочакваните мемоари на Бритни излязоха на пазара на 24 октомври и тя най-накрая говори със собствените си думи за своите сърцераздирателни лични борби – от връзките си, най-вече с Джъстин Тимбърлейк, през използването ѝ от медиите, до попечителството, което управляваше живота ѝ в продължение на 13 години.

Написана със забележителна откровеност и чувство за хумор, тази книга разкрива непреходната сила на музиката и любовта – и важността на това една жена най-сетне да разкаже собствената си история.

Фото кредит корица: freepik

Актуално

Избрано за вас