Диригентът Василий Петренко представя „Лешникотрошачката“ у нас

Фото кредит: Софийска филхармония

Диригентът Василий Петренко представя „Лешникотрошачката“ у нас

Фото кредит: Софийска филхармония
Сподели

Музикалният директор на Кралския филхармоничен оркестър Василий Петренко ще пристигне у нас за коледната класика „Лешникотрошачката“. Историята за малката Мари, нейния кръстник Дроселмайер и вълшебната ù играчка-лешникотрошачка ще бъде представена от Софийската филхармония под формата на концертно изпълнение. Музикалният сюжет на Чайковски ще прозвучи на 21 декември в Зала „България“.

47-годишният Петренко е възпитаник на руската школа, родом от Санкт Петербург, но вече не иска да се свързва с родината си. През есента на 2021 г. той пое поста на ръководител на Държавния академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов”, един от най-старите ансамбли в Русия. След началото на войната в Украйна диригентът заяви, че не иска повече да работи в Русия.

„Трагедията, която се разиграва в Украйна, вече е сред

най-големите морални провали и хуманитарни катастрофи

на нашия век”, написа той в социалните мрежи дни след руската инвазия през 2022 г. По думите му историческите и културните връзки между руския и украинския народ н могат да бъдат използвани за оправдаване на руската инвазия. Повече от година след призива си за мир диригентът ще изпълни у нас произведение на руски композитор.

Кариерата на Василий Петренко започва в Русия, но продължава развитието си предимно във Великобритания. От 2021 г. той е музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър, от 2015 г. ръководи Младежкия оркестър на Европейския съюз. Почетен диригент е на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, а преди това 15 години е негов главен диригент. Работил е с

много от най-престижните оркестри в света,

включително Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Симфоничния оркестър на Лондон, Лондонската филхармония, Академия „Nazionale di Santa Cecilia“, филхармонията на Санкт Петербург, Националния оркестър на Франция, Чешката филхармония, NHK Symphony и симфоничните оркестри на Сидни.

Петренко дирижира на фестивала в Единбург, фестивал „Grafenegg“ и често се появява на BBC Proms, пише „Площад Славейков“. През последните години се наблюдават поредица от изключително успешни дебюти в Северна Америка, включително Оркестъра на Филаделфия, Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Оркестъра на Кливланд и симфоничните оркестри на Сан Франциско, Бостън, Чикаго, Монреал и Сейнт Луис.

С над тридесет опери в репертоара си Василий Петренко дебютира през 2010 г. на Оперния фестивал „Glyndebourne“ („Макбет“) и Парижката опера („Евгений Онегин“), а през последните сезони дирижира и в Михайловския театър, операта в Цюрих и Баварската опера. През сезон 2019/2020 той дебютира и в „Метрополитън“ с „Дама Пика“.

На концерта на 21 декември специално участие ще има и Детският филхармоничен хор с ръководител Милена Яцино. Билетите за концертното изпълнение вече са налични на касата на Зала „България“ и онлайн.

Фото кредит: Софийска филхармония

Актуално

Избрано за вас