Започва 13-тото издание на „АСТ Фестивал за свободен театър“

Започва 13-тото издание на „АСТ Фестивал за свободен театър“

Сподели

Между 20 и 26 октомври ще се проведе 13-тото издание на „АСТ Фестивал за свободен театър“. Под мототоКой-кого ще бъде представена богата програма с над 20 спектакъла от всички жанрове и форми на съвременния театър. В рамките на 7 дни публиката ще избира между събития, които представят съвременната българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани от дебютиращи артисти и ветерани.

Програмата ще бъде открита с Паметника на неизвестната съпруга на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Немският артист с български корени Мюлер кани на пътуване към

корените на личността

в контекста на постоянната миграция в Европа. Събитието ще бъде на 20 октомври от 20:00 часа, мястото е сцена „Дерида“.

Международната  програма е фокусирана върху изгряващи артисти от цял свят. Това са хора, търсещи нови художествени средства и поставящи под въпрос съществуващото статукво. Тази година в програмата са включени още два проекта, чиято пресечна точка е Берлин. Освен откриващото събитие, ще видим също „Кога за последен път си правил секс на върха на планина?“ на немската компания „Русалки“ ООД и представлението „Можем и стенейки“ на компанията „Аба Найа“. Трите емигрантски състава ще предложат три коренно различни версии на причините човек да бъде другаде.

С мотото „Кой-кого“, фестивалът подчертава ангажимента на театралните професионалисти в защита на ценностите на независимата сцена – експеримент, социална ангажираност и актуалност. Тази година фестивалът се отличава, като

вместо да оценява артисти чрез жури,

смело дава думата на пространствата от свободната сцена, които сами избират своята програма за софийската публика. Този символичен избор отразява ангажимента на свободните артисти към изкуството, дори в трудни времена с административни и политически турбулентности, пред които културният сектор е изправен.

В програмата има

над 20 театрални представления

Сред тях са „Виктория“ на номинирания за „Икар“ режисьор Йордан Славейков, „Inferno – пътуване към Ада на Данте“ от ателие Пластелин, „Зарови ме в небето“ по „Кървави разкази“ на Александър Чакъров и под режисурата на Анастасия Събева. Както и „Тук или там“ – шоу на ХаХаХа ИмПро, в което режисьор е зрителят, представлението „Морфин“ с награда „Икар“ 2023 за дебют на режисьорката Кристина Беломорска, „Леонс и Лена“ на Боян Крачолов и др.

Зрителите ще могат да се насладят и на сетивния спектакъл „Къща от спомени“, създаден по проект „БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА“, с участието на учениците Поли, Марта, Маша, Лиана от Украинския образователен център в София.

Паралелната програма предлага дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София. Както и панел с представяне на дигитален архив на свободната сцена.

В рамките на „АСТ Фестивал за свободен театър“, гостите ще могат да се насладят на четири международни танцови филма. Това са „Нора“ – филм за танцьорка от Зимбабве на режисьорите Ала Ковган и Дейвид Хинтън, израелският „Дъщерята на хдуожника“ на Маргарита Линтон и Янив Линтон. Както и танцово късометражно кино на компания RUBBERBAND и „Движение (р)Еволюция Африка“ на режисьорите Джон Фрош и Ала Ковган.

Пълната програма по дни и часове можете да откриете тук.

„АСТ Фестивал за свободен театър“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на Общината. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „ПРОГРАМА МОБИЛНОСТ” и Гьоте-институт София, в партньорство с Фондация „Човек с шапка“.

Актуално