Историческа сделка: Skydance и Paramount се сливат

Снимка: Paramount

Историческа сделка: Skydance и Paramount се сливат

Снимка: Paramount
Сподели

В историческа сделка, която ще разтърси развлекателния бизнес, Шари Редстоун се съгласи да продаде контрола над Paramount Global на консорциум, ръководен от Skydance. Това е продуцентска компания, ръководена от Дейвид Елисън, и RedBird Capital на Джери Кардинале.

Ако продажбата бъде одобрена от регулаторните органи и бъде завършена (и ако не се появи по-добра оферта), Skydance ще придобие мажоритарния дял на Редстоун в National Amusements. Това ще им осигури контрол над  филмовите и телевизионните студия Paramount, Paramount+, CBS и кабелни канали като Nickelodeon, MTV и Comedy Central.

Сключването на сделката е кулминацията на месеци на спекулации „ще го направят или няма да го направят“. Консорциумът Skydance започна преговори в края на миналата година само за да види как

многобройните кръгове на преговорите се провалят,

Сделката не само откупува дела на Редстоун, но и позволява на останалите акционери от клас А и клас Б да получат парични средства съответно

по 23 долара на акция и 15 долара на акция.

Skydance твърди, че когато всичко приключи, очаква да притежава 70% от акциите в обращение, пише Hollywood Reporter.

След като сделката бъде сключена, планът е Paramount да придобие Skydance. На свой ред тя ще установи свой собствен ръководен екип в компанията за развлекателни истории. Елисън ще бъде главен изпълнителен директор, а бившият главен изпълнителен директор на NBCUniversal Джеф Шел ще управлява компанията ежедневно като неин президент.

Според компаниите консорциумът

SKydance ще „инвестира 2,4 млрд. долара за придобиване на National Amusements

и 4,5 млрд. долара за акциите/паричните средства за сливането, които ще бъдат платени за публично търгувани акции. Те ще вложат и 1,5 млрд. долара първичен капитал, който ще бъде добавен към баланса на Paramount“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас