Професии на бъдещето: Ще превземат ли технологиите пазара на труда?

Снимка: iStock

Професии на бъдещето: Ще превземат ли технологиите пазара на труда?

Снимка: iStock
Сподели

Някои хора знаят какво искат да работят, когато пораснат, още откакто са били деца. Други обаче стигат до последната година в колежа и все още обмислят възможностите. Истината е, че няма конкретен „правилен начин“, по който да изберете идеалната бъдеща професия за себе си, И все пак обаче е хубаво да обмислите един важен фактор – какво е бъдещето ѝ. Представяме кои са професиите, които  ще ви гарантират просперитет през следващите години.

Преди да преминем към тях обаче е важно да поясним какво всъщност представлява израза „професия на бъдещето“. Те са два вида –  първите могат да съществуват в отрасъл, който е на път да отбележи растеж през следващото десетилетие. Второто пък е такова, което е част от нов отрасъл и ролята му тепърва ще се определя.

В своя доклад „Бъдещето на работните места през 2023 г.“ Световният икономически форум (СИФ) се обърна към представители на бизнеса, за да разбере как според тях изглежда бъдещето на работните места. Мнозинството от тях (86,2 %) съобщават, че

въвеждането на нови и нововъзникващи технологии ще има най-голямо въздействие върху пазара на труда.

Работодателите очакват увеличаване на работните места в тези области:

  • Анализ на големи данни
  • Технологии за смекчаване на изменението на климата
  • Технологии за управление на околната среда
  • Криптиране и киберсигурност
  • Биотехнологии

Как можете да използвате тези прогнози днес?

Представяме ви 15 професии на бъдещето, за които можете да се подготвите още сега. Имайте предвид, че за някои от тези длъжности се изисква специализирано обучение или определена степен на образование.

Снимка: east.vc
Специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение
  • Очакван ръст на работните места: 40% между 2023 и 2027 г.

Въпреки че изкуственият интелект (AI) и машинното обучение (ML) не са нещо ново, да бъдеш специалист в тази сфера е една от професиите на бъдещето. Какво представлява подобен тип работа?

В повечето случаи специалистът е инженер, който програмира алгоритмите, които обучават моделите за обучение на AI. Той може да бъде и експерт по данните, който създава и маркира наборът от информация, която инженерът по машинно обучение използва, за да програмира алгоритъма.

Анализатор на „big data“
  • Очакван ръст на работните места: 11% между 2018 и 2028 г.

В някои отношения тази професия на бъдещето е две професии в една, пише theforage.com. Анализаторът на данни помага на компаниите да открият определени модели от информация и посредством тях да достигнат до конкретни прозрения. Тези констатации

помагат на ръководителите да вземат критични решения,

които могат да направляват цялостната стратегия на компанията.

„Big data“ са толкова голям набор, че е почти невъзможно една единствена система да обработи и анализира цялата тази информация. Поради тази причина анализаторът на големи данни анализира големи масиви от данни и прави препоръки въз основа на получените резултати.

Бизнес анализатор
  • Очакван ръст на работните места: 21% между 2018 и 2028 г.

Бизнес анализаторите приличат на всеки експерт по данни по това, че проучват информацията, за да помогнат на компанията си да взема обосновани на факти решения.

Търговски и промишлени дизайнери
  • Очакван ръст на работните места: 3% между 2018 и 2028 г.
Създател на съдържание
  • Очакван ръст на работните места: 13% между 2018 и 2028 г.

Изкуственият интелект може да улесни хората да генерират текст, изображения и дори видеоклипове. Макар че ИИ може да създаде публикация в блог или видеоклип за конкретен продукт или събитие, все още ще са необходими създатели на съдържание, които да разкажат какво е за човек да използва конкретен продукт или да посети конкретно събитие.

Снимка: Getty images
Киберсигурност
  • Очакван ръст на работните места: 32% между 2022 и 2032 г.

Тъй като в наши дни голяма част от личната ни информация се съхранява в облака,

тези хранилища се превърнаха  мишени за хора с не толкова почтени намерения,

което именно прави киберсигурността още една професия на бъдещето.

Можете да работите в компания, която блокира атаките към определен сайт  и гарантира сигурността на данните на клиентите.

Защита на данните
  • Очакван ръст на работните места: 32% между 2018 и 2028 г.

Тъй като голяма част от нашите данни се съхраняват виртуално, много държави приемат закони, които изискват от компаниите да ги пазят и защитават. Като служител по защита и поверителност на данните ще се грижите за сигурността на хранилищата с данни. Ще отговаряте и за това всички, които работят в компанията, да спазват законите за защита на личните данни. Така например може да се наложи да гарантирате, че всички в отдела за обслужване на клиенти разбират какво могат и какво не могат да обсъждат по телефона.

Инженер
  • Очакван ръст на работните места: 8% между 2022 и 2032 г.

Инженерите, занимаващи се с данни, работят в тандем с анализаторите и учените. Те създават, тестват и поддържат системите, в които се съхраняват всички необработени данни, използвани от специалистите по данни и анализаторите. Въпреки че може да не анализират данните, инженерите играят важна роля в събирането, съхраняването и поддържането им, заради което професията им попада към тези на бъдещето.

Специалисти по цифров маркетинг и стратегии
  • Очакван ръст на работните места: 6% между 2022 г. и 2032 г.

Тези компетентни гурута ще помогнат да се гарантира, че цифровото присъствие на компанията изпреварва промените, върти се, за да се адаптира, когато е необходимо, и спазва всички правила и разпоредби.

Снимка: Pixabay
Учител
  • Очакван ръст на работните места: 10% между 2023 и 2027 г.

Учителят вероятно не е нещо, което ви идва наум, когато мислите за професиите на бъдещето. Но като се има предвид, че някои от днешните професии не са съществували преди 30 години –  учителите играят огромна роля в подготовката на учениците.

Инженери в областта на финансовите технологии
  • Очакван ръст на работните места: 9% между 2018 и 2028 г.

Видовете налични работни места в сферата тепърва започват да се очертават. Можете да станете финтех инженер и да правите всичко – от анализ на данни до създаване на Back-End системи, които приемат и съхраняват плащания.

Софтуерни инженери и разработчици на приложения
  • Очакван ръст на работните места: 25% между 2022 и 2032 г.

Интересното при софтуерните инженери и разработчиците на приложения е, че макар да са професии на бъдещето, те са и професии на настоящето. Всички технологии, които използваме всеки ден, са създадени от софтуерни инженери, които гарантират, че нещата работят правилно всеки път.

Възобновяема енергия
  • Очакван ръст на работните места: Между 52% и 68% от 2020 до 2030 г.

Тъй като все повече хора възприемат устойчивия начин на живот, нуждата от алтернативни енергийни методи ще нараства. Ето защо работата в областта на възобновяемата енергия попада в нашия списък с професиите на бъдещето. Разбира се, „възобновяема енергия“ не е толкова наименование на работа, колкото категория. В рамките на тази област можете да работите като учен, който подобрява начина, по който слънчевата енергия захранва един дом, или като търговски представител, който убеждава хората да „станат зелени“.

Специалисти по устойчивост
  • Очакван ръст на работните места: 6% между 2022 и 2032 г.

Ако работата в областта на възобновяемата енергия не е по вкуса ви, друго екологично работно място от бъдещето е специалистът по устойчиво развитие. На тази длъжност вие работите за или съветвате дадена компания за промяна на настоящите ѝ

практики с цел създаване на по-устойчиво бъдеще.

Можете да помогнете на фирмата да намали въглеродния си отпечатък, да подобри усилията си за рециклиране и да гарантира, че изпълнява нови инициативи за устойчивост.

Снимка: WB Games
Инженер – видеоигри
  • Очакван ръст на работните места: 21% от 2018 г. до 2028 г.

Инженерите от сферата на видеоигрите ще играят ключова роля в проектирането на виртуални светове и осигуряването на правилното им функциониране.

Умения, които ще са ви необходими за професиите на бъдещето

WEF също така попита работодателите кои умения според тях ще бъдат най-важни за бъдещите кандидати. Такива са творческото мислене, аналитичните умения, технологичната грамотност и любознателността. Към тях се включват още устойчивостта, сръчността, емпатията и вниманието към детайлите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас