AI снимки на знаменитости от Met Gala заблудиха милиони потребители

Снимка: AI

AI снимки на знаменитости от Met Gala заблудиха милиони потребители

Снимка: AI
Сподели

Фалшиви изображения, създадени с изкуствен интелект, на Кейти Пери,  Риана и Лейди Гага от Met Gala се разпространиха в мрежата. Това е последният случай на дълбока фалшификация, която заблуждава хората в интернет, че известни личности и политически фигури са казали или направили нещо, което не са. Често прости грешки като липсващи пръсти или лошо качество, са ясен индикатор за подправени видеоклипове и изображения.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Connie & Co. (@connie_and_co)

Дълбоките фалшификати са форма на изкуствен интелект, наречена „дълбоко учене“, която се обучава как да решава проблеми, когато ѝ се предостави набор от данни. Те се използват за подмяна на лица във видеоклипове и снимки. Именно по този начин се създават фалшивите образи.

Създаването на дълбоките фалшификати се приписва на потребителя на Reddit „Deepfake“, който през 2017 г. публикува в сайта фалшива порнография. Той сменя лицата на звезди от

филми за възрастни със знаменитости като Тейлър Суифт

и Скарлет Йохансон.

Политическите фигури също често стават жертви на deepfakes – през 2018 г. беше разпространен фалшив видеоклип на Барак Обама, в който той нарича Доналд Тръмп „пълен тъпак“.

Met Gala се проведе в началото на седмицата и фалшиво изображение на Пери в голяма флорална рокля беше споделено в X. То бързо  вече видяно над 15,5 милиона пъти и получи 314 000 харесвания. Изглежда обаче, че

на Пери ѝ липсва ръка, тя не е на подходящия килим

за тазгодишната тема и само един от редицата фотографи на заден план ѝ обръща внимание.

Снимка: AI

Певицата препубликува „своите“ снимки в X, известен преди като Twitter, с надпис „не можах да стигна до МЕТ, трябваше да работя“. Изображение на Риана, генерирано от изкуствен интелект, също се разпространи в X, въпреки че певицата не отиде на събитието. Предполага се, че тя е била болна от грип по това време, пише Forbes. Сред останалите звезди и обществени личности, които станаха жертва на измамата, са още Лейди Гага, Джо Байдън и Бионсе.

Как да разпознаем фалшивите снимки?

  • Търсете странности или нещо, което не е на мястото си в снимката или видеоклипа. Това може да са несъответстващи обувки или обеци, неправилно оформена челюст, липсващи пръсти или допълнителни крака.
  • Често в дълбоко фалшивите видеоклипове се виждат хора, които мигат странно или правят странни движения на очите.
  • – Качество на звука/видеото – има несъответствие.
  • Тъй като дълбоките фалшификати стават все по-убедителни, един от най-добрите начини да разберете дали някое изображение е реално, е да проверите източника.

Актуално

Избрано за вас