Apple се отказа от идеята си да създава електрически автомобили

Снимка: VANARAMA

Apple се отказа от идеята си да създава електрически автомобили

Снимка: VANARAMA
Сподели

Според Bloomberg Apple ще закрие екипа си, работещ по електрически автомобили, наречен Special Projects Group, съобщава CNBC.

Новината е сигнал за края на тайните усилия да бъде създадена кола, която да се конкурира с Tesla. В програмата бяха заети хиляди служители, но тя така и не се вписваше в основния бизнес – електроника и онлайн услуги. Тя повдигна въпроси за това към кого ще се обърне Apple за производството на автомобил.

Информация отнов създаде автомобил се появиха за първи път през 2014 г., след като компанията нае автомобилни инженери и други таланти от автомобилни компании. Въпреки че имаше малко публична информация за плановете на Apple,

компанията изпълняваше програма с автономни автомобили.

Те бяха оборудвани със сензори и водачи за безопасност, които обикаляха из района на залива на Сан Франциско.

Групата за специални проекти имаше няколко реорганизации през годините, включително съкращения през 2019 г., когато служителите бяха преместени в различни части на компанията. Някои служители на Apple от автомобилното подразделение може да се преместят в екип за генеративен изкуствен интелект.

Компанията има и други проекти, свързани с автомобилостроенето, предаде БТВ. Те включват софтуера за информационно-развлекателни системи CarPlay, който според Apple е инсталиран в 80% от новите автомобили.

Автомобилният проект е част от вътрешнофирмените усилия за търсене на технологии, които компанията може да разработи с огромен потенциал за пазар. Компанията

продължава да разработва здравни технологии,

особено за Apple Watch. Миналия месец компанията пусна на пазара първите си слушалки за виртуална реалност – Vision Pro.

Някои от азиатските съперници на Apple в областта на смартфоните са инвестирали значителни средства в проектирането и потенциалното производство на автомобили. Тази седмица Xiaomi, производител на смартфони с Android, обяви нов електрически автомобил. Foxconn, основният производствен партньор на Apple, заяви миналата година, че ще произвежда електрически автомобили.

Apple и главният изпълнителен директор Тим Кук никога не са признавали публично за проекта за автомобил. Вместо това са го наричали работа по „автономни системи“.

Компанията е похарчила около 30 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през 2023 г. Сумата е с 14% повече в сравнение с предходната година. Бюджетът на технологичната компания за научноизследователска и развойна дейност включва инвестиции в нов софтуер и функции за съществуващите ѝ продукти, като например iPhone.

Актуално

Избрано за вас