Чатботът BgGPT вече може да бъде използван свободно

Снимка: БГНЕС

Чатботът BgGPT вече може да бъде използван свободно

Снимка: БГНЕС
Сподели

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) пусна за свободно ползване чатбота с изкуствен интелект BgGPT, специално проектиран да разбира и общува на български език.

Той може да обработва широк спектър от задачи, свързани с езика. Всеки има възможност да го използва безплатно с неограничени заявки за

генериране на текст, отговаряне на въпроси, превод

и дори творческо писане.

Езиковият модел е в процес на обучаване и натрупване на достатъчно информацията. Творческото писане също предстои да развива . За момента езиковият модел не работи с новини.

На въпросът как ще се развива – самият BgGPT отговаря, че екипът зад него работи върху подобряване на възможностите му за

обработка на естествен език, разширяване обхвата на неговите познания

и включване на функции за визуално разбиране и генериране. Сред бъдещите планове е и разработката на мобилно приложение.

Публичният достъп до чатбота BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България.

Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до

създаването на дигитални приложения,

асистенти и услуги в редица сфери като образование, публична администрация, счетоводство и други.

Проф. Мартин Вечев, създателят на INSAIT, каза, че друга идея за инструмента е, той да се ползва от българския бизнес, без да се споделят данни навън.

INSAIT е открит в партньорство със СУ „СВ. Климент Охридски“ през април 2022 г., пише „Булевард България“.

В края на 2023 г. стана ясно, че Аmazon дарява 1 млн. долара на института, с които да бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти.

Актуално

Избрано за вас