ChatGPT нарушава поверителността на личните данни, спряха го в Италия

Снимка: agora.software

ChatGPT нарушава поверителността на личните данни, спряха го в Италия

Снимка: agora.software
Сподели

Италианските регулатори съобщиха, че са информирали компания OpenAI, че нейният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT е нарушил строгите правила за поверителност на личните данни на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Регулаторът е започнал да разследва ChatGPT миналата година, когато

временно е забранил чатбота в Италия,

който може да създава текст, изображение и звук в отговор на поставени въпроси от потребителите. Въз основа на резултатите регулаторът е „заключил, че наличните доказателства сочат за съществуването на нарушения“ на европейските норми.

OpenAI разполага с 30 дни, за да отговори на обвинението, съобщи БТА. От компанията твърдят, че през миналата година са изпълнили доста условия, поставени от регулатора, за да отменят забраната за използване на ChatGPT в страната. Тя бе наложена, след като регулаторът установи, че

съобщения и финансова информация са станали публично достояние.

Проблем е и, че ChatGPT не разполага със система за проверка на възрастта на потребителите. Това позволява на деца да получават от изкуствения интелект отговори, които не са подходящи за възрастта им.

Италианският регулатор също така поставя под въпрос правното основание на OpenAI да събира огромни количества информация, използвана за обучение на алгоритмите на ChatGPT. Той изразява тревога, че понякога

системата може да събира фалшива информация

за хората.

Нарастващата популярност на генеративни системи на изкуствен интелект като ChatGPT е причина за все повече проверки от регулатори от двете страни на Атлантическия океан.

Федералната комисия за търговия в САЩ започна миналата седмица проучване на отношенията между стартъпите за изкуствен интелект OpenAI и Anthropic и технологичните гиганти, които ги субсидират – Amazon, Google и Microsoft. Регулаторите по конкуренцията в ЕС и Великобритания междувременно проучват инвестициите на Microsoft в OpenAI.

Системите с изкуствен интелект са изправени пред още по-широк контрол в ЕС, който приключва работата по регламента си за AI – първото в света обхватно законодателство за изкуствения интелект. Очаква се страните от ЕС да го одобрят в петък.

Актуално

Избрано за вас