Google загуби историческо дело: САЩ обвини компанията в монопол

Снимка: Pixabay

Google загуби историческо дело: САЩ обвини компанията в монопол

Снимка: Pixabay
Сподели

Google е нарушил американското законодателство, Компанията е похарчила милиарди долари, за да създаде незаконен монопол и да стане най-ползваната търсачка по подразбиране в световен мащаб. Гигантът е злоупотребил с пазарната си мощ в областта на онлайн търсачките и рекламите за търсене.

Това постанови Федералният съд от окръг Колумбия, с което нанесе тежко поражение на технологичната компания. Решението може да преобърне десетилетията на господство на Google онлайн. Възможно е то да промени и  начина, по който милиони потребители в САЩ получават информация онлайн.

Съдебният процес беше във връзка със сделките, благодарение на които търсачката на Google е предварително зададена като основна в повечето уеб браузъри. Съдията във Вашингтон постановява, че интернет гигантът е монополист и незаконно изолира конкуренцията си.

Размерът на глобите, които Google трябва да плати, и другите последици от осъдителната присъда ще бъдат решени на по-късна дата. Компанията възнамерява да обжалва.

Решението обаче проправя пътя за втори съдебен процес, който може да доведе до потенциални действия, пише „Булевард България“. Те могат да включват

евентуално разделяне на компанията майка на Google Alphabet (GOOGL.O)

и промени в областта на онлайн рекламата, в който Google доминира от години.

Делото беше заведено от Министерството на правосъдието на САЩ и десетки щати, които твърдят, че гигантът е „създал стена около своя монопол върху търсачките“ и задушава конкурентите си. Тя систематично ги е елиминирала с помощта на договорите за милиарди долари, които е сключвала с компании като Apple и Samsung. Онлайн инструменти за търсене като Bing на Microsoft или DuckDuckGo са били засегнати от тези нелоялни практики.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд нарече присъдата

„историческа победа за американския народ“ 

и изтъкна, че „нито една компания не е над закона“.

Само миналата година се съобщава, че

Google е похарчил около 26 милиарда долара

 по такива договори. По-голямата част вероятно е отишла при Apple. Компанията искаше да гарантира, че търсачката ѝ е зададена по подразбиране в браузъра Safari на iPhone. Потребителите могат да изберат различна търсачка по всяко време, но много се придържат към настройката, зададена по подразбиране.

Защитата на Google е, че потребителите използват услугата ѝ, защото са доволни от качеството на резултатите от търсенето.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас