Meta искала да си купи издателство, за да обучава AI

Снимка: Rafael Henrique | Sopa Images | Lightrocket | Getty Images

Meta искала да си купи издателство, за да обучава AI

Снимка: Rafael Henrique | Sopa Images | Lightrocket | Getty Images
Сподели

Meta е обмисляла да купи голямото издателство „Саймън и Шустър“, за да премахне правните пречки пред обучението на изкуствен интелект, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Високопоставени лица от компанията на Марк Зукърбърг, която управлява Facebook и Instagram, са се срещали почти ежедневно през март и април, за да обсъждат необходимостта от нови начини за обучение на инструментите си с AI.

Според едно от предложенията Meta е трябвало да купи „Саймън и Шъстър” – голямо издателство в англоезичния свят. Друга обсъждана идея е била

да се заплаща по 10 долара за лицензионните права

на всяко заглавие.

„Саймън и Шустър“ е част от „голямата петорка“, в която влизат още „Пенгуин Рандъм Хаус“, „Харпър Колинс“, „Ашет“ и „Макмилан“. В каталога на известното издателство могат да се намерят редица продавани автори, включително Стивън Кинг, Колийн Хувър, Сандра Браун и много други. През 2020 г. то бе напът да бъде продадено на „Пенгуин“, но сделката бе блокирана от американския съд от подозрения, че ще доведе до липса на пазарна конкуренция.

По думи на един от вицепрезидентите на Meta компанията вече е

използвала всяка книга, стихотворение и есе на английски език,

достъпни в интернет, за обучението на AI моделите си. Затова спешно трябва да се предприемат мерки за разширяване на базата с материали. В отговор служители споделят, че са

използвали текстови източници без необходимите разрешения

и предлагат да продължат с практиката – дори да са наясно, че това може да доведе до съдебен риск за компанията. Един от адвокатите изразява своите „етични притеснения, пише „Площад Славейков”.

Говори се и за ангажирането на аутсорсинг компании в Африка, чиито служители резюмират художествени и нехудожествени материали, защитени с авторско право.

Съдебните дела срещу собствениците на AI платформи и инструменти вероятно ще нараснат в близкото бъдеще. Срещу OpenAI, разработила ChatGPT, вече има предявени искове от писатели. Твърдения за нарушено авторско право има и срещу Meta. През ноември миналата година съдът в Калифорния отхвърли част от иска на няколко писатели, чиито книги са били използвани за обучение на системата LLaMA.

Актуално

Избрано за вас