Microsoft и Apple се оттеглят от борда на OpenAI

Снимка: Pixabay

Microsoft и Apple се оттеглят от борда на OpenAI

Снимка: Pixabay
Сподели
Microsoft и Apple се отказаха от възможността да бъдат наблюдатели в борда на OpenAI. Това неочаквано решение подчертава нарастващия контрол от страна на антимонополните регулатори върху влиянието на технологичните гиганти в областта на изкуствения интелект.

Разработчикът на Windows, който е инвестирал 13 милиарда долара в създателя на ChatGPT, е изпратил писмо до стартъпа. В него обявява своето оттегляне от борда, твърди източник, запознат с въпроса. Той е пожелал да остане анонимен.

Очакваше се Apple да направи същото нещо.
Миналия месец европейските регулатори обявиха, че ще проучат конкурентите на Microsoft относно ексклузивното използване на технологията на OpenAI. Това подчертава нарастващия натиск върху една от най-високо оценените компании в света. Тя се стреми да използва услугите на OpenAI, за да даде тласък на своите платформи Windows и Copilot AI. В същото време в САЩ започва отделно антимонополно разследване на предполагаемото управление на Microsoft в бързо развиващата се област.

„През последните осем месеца станахме свидетели на значителен напредък в новосформирания борд и сме уверени в посоката на компанията“, пише Microsoft в бележката си до OpenAI. „Вече не вярваме, че ограничената ни роля на наблюдател е необходима“.

Снимка: Pixabay

Microsoft, която управлява и облачната услуга Azure, е изправена пред въпроси за другите си инвестиции в сферата. Това съобщи Investor.

Федералната търговска комисия започна разследване. Те си задават въпроса дали Microsoft не е пропуснала да уведоми антитръстовите агенции за сделката си с Inflection AI. През март софтуерният гигант обяви, че ще плати 650 млн. долара на стартъпа за лицензиране на софтуера му с изкуствен интелект. Веднага след това нае и голяма част от персонала на Inflection.

„Благодарни сме на Microsoft за изразеното доверие в борда и посоката на компанията и очакваме с нетърпение да продължим успешното си партньорство“, посочва OpenAI в изявление за Bloomberg News, без да коментира директно решенията на Apple или Microsoft.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас