Младежите спират да използват Google, информират се от TikTok

Снимка: Pixabay

Младежите спират да използват Google, информират се от TikTok

Снимка: Pixabay
Сподели

Когато стане въпрос за търсене на информация, всички можем да се съгласим, че Google е най-използваната и полезна търсачка. Тя е толкова разпространена, че самата дума „гугълна“ стана част от Оксфордския речник през юни 2006 г. и се е превърна в синоним на търсене на информация в интернет. С развиването на технологиите обаче

Google все повече започва да губи своя блясък.

Хората започват все повече да използват социалните медийни платформи не само за комуникация с приятели и качване на мултимедийно съдържание. Приложения като TikTok и Facebook се превръщат в жизненоважни инструменти за търсене и разпространение на информация. Forbes заедно с Talker Research, провеждат проучване, в което разкриват

как хората са променили начина, по който се ангажират

както със съдържанието, така и с търговията онлайн.

Проучването показва, че има средно 25% спад в използването на Google за търсене на информация между поколението Z и поколението X. Тези данни сочат към еволюция в навиците за търсене. По-младите потребители се ориентират към алтернативи, които отговарят по-добре на техните информационни нужди и начин на живот. Това са именно социалните мрежи. Те вече не не са само за свързване. Превърнали са се  в основни инструменти за търсене за една четвърт от населението.

По-специално

TikTok се издигна като предпочитан ресурс пред Google за поколението Z,

което показва предпочитание към бързото, визуално ориентирано съдържание, което предлага платформата. Проучването също така показва 30% спад в използването на търсачките за откриване на марки сред поколението Z в сравнение с Бейби бумърите. Това  предполага преминаване към намиране на марки директно чрез каналите на социалните медии, предаде БТВ.

Тази тенденция е допълнително подкрепена от факта, че 24% от анкетираните откриват ежедневно нови марки чрез социалните медии. Това доказва ролята им не само в комуникацията, но и в активното оформяне на потребителските навици и предпочитания.

За Gen Z 46% от тях се обръщат основно към социалните медии за своите информационни нужди, като предпочитат платформите, където вече прекарват голяма част от времето си. Милениалите следват този модел. 35% предпочитат социалните медии пред традиционните търсачки.

Един на всеки петима души не изпитва нужда да използва търсачки,

тъй като те могат да получат достъп до уебсайтове чрез социални медии. Младежите са по-склонни да потърсят акаунта на дадена медия в TikTok, за да се информират за новините от деня, отколкото да потърсят сайта на медията или да изгледат някоя от емисиите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас