Модел на AI вече успешно се представя за човек

Снимка: freepik.com

Модел на AI вече успешно се представя за човек

Снимка: freepik.com
Сподели

Повече от половината участници в експеримент, проведен от най-голямата световна технологична организация – Институт на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), са посочили, че GPT-4 е човек. Това се случва при провеждане на теста на Тюринг. Това гласи публикация в научното списание „Livescience“.

В експеримента са участвали 500 души, които са общували с четирима събеседници. Един от тях е бил човек, а останалите – и три езикови модела на изкуствен интелект (AI) – ELIZA (компютърна програма от 60-те години на XX век), GPT – 3.5 и GPT – 4.

54% от участниците са приели GPT-4 за човек, GPT – 3.5 e измамил половината от хората, а ELIZA – само 22%. Човекът е бил разпознат като реално същество от 67% от участващите.

Тестът на Тюринг, предложен за първи път като

„игра на имитация” от компютърния учен Алън Тюринг

през 1950 г. Той преценява дали способността на машината да показва интелигентност е неразличима от способността на човека. За да може една машина да премине теста на Тюринг, тя трябва да може да говори с някого и да го заблуди, че е човек. Досега машина никога не е преминавала успешно теста на Тюринг, припомня „Площад Славейков“.

Още в края на месец май изследователи от Масачузетския технологичен институт посочиха, че като „страничен ефект“ при обучението на изкуствения интелект, в него са се зародили

способности целенасочено да манипулира

и лъже. Според учените поведението на AI е станало по-сложно и се е приближило до това на човека.

Това важи особено за невронните мрежи с езикови модели като ChatGPT например. Те не били тренирани да лъжат, а в много случаи дори им е било категорично забранено да постъпват нечестно. Въпреки това се оказало, че езиковите модели на AI не просто лъжат чудесно, а и успяват да пренебрегнат забраните.

Актуално

Избрано за вас