На изчезване ли са слушалките с кабел?

Снимка: Unsplash

На изчезване ли са слушалките с кабел?

Снимка: Unsplash
Сподели

Ако сте захвърлили старите си кабелни слушалки, когато Apple пусна своите Airpods през 2016 г, значи не сте били единствените. Скоро след това пазарът беше залят от все повече и повече продукти, подобни на тези, които Apple пусна. Тъй като bluetooth слушалките стават все по-популярни сред масите,

хората вярваха, че жичните слушалки са останали в миналото,

докато не настъпи неочакваното им възраждане… и то по основателна причина.

Снимка: Unsplash

За много от нас гледката на заплетените кабели на слушалките, безнадеждно заровени дълбоко в някой джоб, предизвиква чувство на досада. Това усещане „ето, че пак се получи“ никога не би могло да се обясни по-добре, докато търпеливо разплитаме бъркотията, преди да изслушаме песента, която звучи в главата ни.

От прекомерната цена за притежаването на Airpod до липсата на проблеми със зареждането, много хора изглежда прегръщат добрите стари времена на слушалките с кабел. Това не е всичко!

Снимка: Unsplash

Изглежда има псевдонаучен разказ за „излъчванията“, които хората обикновено свързват с безжичните слушалки. Макар че bluetooth слушалките излъчват нейонизирани лъчения, а Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ги смята за безвредни за хората,

все пак се случва да има нотка на подозрение сред малцина.

Но за тези, които не го правят, естетиката си остава важна! Хората твърдят, че „Airpods сякаш се сливат с външния ви вид, слушалките с кабел остават верни на гръндж вибрациите от 90-те години и на Pinterest от 2010 г., които изглеждат като „не безпокойте“ за този, който ги носи“. За тези, които искат да бъдат в „своята зона“, кабелните слушалки все още остават специални в сърцето им.

Освен това обаче в епоха, доминирана от безжичните технологии, не е изненадващо, че

старият жак за слушалки бавно, но сигурно изчезва от устройствата ни.

Независимо дали сте заклети аудиофили, или просто обикновен потребител на техника, може би сте забелязали, че все повече смартфони, лаптопи и други джаджи се сбогуват с традиционния 3,5-милиметров аудиопорт.

Снимка: Unsplash

За това има няколко причини. Една от основните причини за изчезването на жака за слушалки е възходът на безжичните аудиотехнологии. Слушалките с bluetooth станаха изключително популярни, предлагайки удобство и свобода на движението, които не могат да се сравнят с кабелните аналози.

С bluetooth не се налага да се борите със заплетени кабели,

което прави безжичното аудио по-привлекателна опция за потребителите.

Въпреки че безжичното аудио е изминало дълъг път, не може да се отрече, че кабелните слушалки все още имат леко предимство по отношение на качеството на звука. С напредването на технологиите обаче производителите намират начини да преодолеят тази разлика. Конекторите USB-C и lightning, които замениха традиционния жак за слушалки в много устройства, могат да осигурят висококачествен звук и дори поддържат усъвършенствани функции като шумопотискане, което ги прави надеждна алтернатива.

Снимка: Unsplash

Това са някои от основните предимства на безжичните слушалки и на тези с кабел, но по всичко личи, че съвместното им съществуване ще продължи още дълго, макар слушалките с bluetooth да са надделяват на пазара.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас