Новите телефони на Google с AI функции променят представите ни за реалността

Снимка: analyticsinsight.net

Новите телефони на Google с AI функции променят представите ни за реалността

Снимка: analyticsinsight.net
Сподели

Google на Alphabet Inc. се надпреварва да снабдява продуктите си с най-усъвършенстваните функции за изкуствен интелект. Сред тях са и такива, които ще ви накарат да се съмнявате във всичко, което виждате и чувате онлайн. Новите ѝ телефони Pixel позволяват

лесно да се манипулират снимки, като се добавят хора,

които не са били в първоначалния кадър, или се променят позициите им. Ще можете да записвате телефонни разговори и да получавате подробно резюме на разговора. Тези страхотни, макар и страховити функции показват смущаваща посока, в която инструментите на изкуствения интелект ни водят. Колкото по-лесно е да се манипулира съдържанието, което заснемаме на устройствата си, толкова по-трудно ще бъде да се доверим и на това, което виждаме на тях.

При новите телефони Pixel 9, които ще бъдат пуснати в продажба на 22 август, Google е

концентрирала повечето от своите умения в областта на изкуствения интелект –

подпомогнати от мощния чип G4 в телефона – върху камерата. Функцията Add Me е обявена като алтернатива на неудобните ъгли и пози на селфитата. Правите снимка на приятел, а след това го карате да направи снимка на вас. ИИ на Google сглобява двете снимки, така че да изглежда, че сте били заедно.

В епохата на социалните медии, където статистическата вероятност да видите непокътната снимка значително намаля. Няма ли това да направи още по-трудно определянето на това, което е истинско? Според Рик Остерлох от Google, който в началото на тази година пое ръководството на платформата Android на Google, това съвсем не е така. В интервю за Wall Street Journal той заяви, че Google просто позволява на хората

да редактират моментите от реалния си живот

и да „съхраняват спомена, както искат“ – не по-различно от Photoshop, добави той.

Всъщност това е много различно. Огромното мнозинство от хората, които правят снимки с телефоните си, не плащат по 23 долара на месец, за да използват Adobe Photoshop. Милиони хора, които вероятно ще си купят новите телефони с изкуствен интелект от Apple Inc., Samsung Electronics Co. и Google,

ще могат да манипулират снимки с няколко докосвания.

Бъдещите iPhone-и на Apple ще имат инструмент за почистване, с който ще могат да се премахват обекти и хора от снимките. Samsung ще ви позволи да преместите някого на снимка, така че да изглежда, че е обърнат с лице към някой друг.

Тези функции се предлагат на пазара като удобство, но те също така ще ни накарат да се съмняваме в точността и реалността на снимките много повече, отколкото сега. В интервюто си Остерлох защити и телевизионната реклама, популяризираща инструмента на Google за изкуствен интелект Gemini по време на Олимпийските игри. В нея баща насърчава малката си дъщеря да използва изкуствения интелект, за да напише писмо до спортист, в което да му каже „колко е вдъхновяващ“. Google беше критикувана, че е глуха за истинската причина, поради която родителите помагат на децата си да пишат писма от фенове. Това е процесът на изразяване на благодарност. Според Остерлох това е точно като прехода, който хората направиха от изпращането на ръчно написани благодарствени писма към имейли. „Това е начин да се докоснем до повече хора“, казва той.

Разбира се, обратната страна на свързването с повече хора е, че тези хора

няма да знаят дали изобщо са „докоснати“ от човешко същество.

Досега цената на най-новите технологични удобства беше пари, лични данни и внимание. Използвайте услугите на Google и ще бъдете обект на онлайн търг за вашите очи, който споделя личните ви данни. Такива са местоположението, историята на сърфиране, гледаните видеоклипове и други – с множество различни рекламни мрежи за таргетиране.

Цената, която плащаме за технологичните функции, първоначално изглежда едва доловима и абстрактна. С течение на времето обаче става все по-ясна, тъй като те стават масови. Сега хората по света прекарват около шест часа на ден, използвайки смартфони, често за сметка на съня, децата или по-пълноценни дейности.

Над 70% от компаниите в САЩ вече събират лични данни,

сочат данни на Statista. Две трети от потребителите по света смятат, че технологичните компании имат твърде голям контрол върху тези данни, според проучване на YouGov.

Каква ще бъде цената за по-широкото разпространение на инструменти за генеративен изкуствен интелект? Доверието изглежда високо – и то не само към технологичните компании, а все повече към всичко, което виждаме онлайн, включително и към реални неща.

Източник: Bloomberg

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас