OpenAI „откраднала“ гласа на Скарлет Йохансон?

Снимка: MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES

OpenAI „откраднала“ гласа на Скарлет Йохансон?

Снимка: MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES
Сподели

Холивудската звезда Скарлет Йохансон заяви, че е останала „шокирана“ и „ядосана“, след като OpenAI пусна чатбот с глас, който „ужасно прилича“ на нейния. Актрисата изтъкна, че преди това е отказала на компанията да озвучи новата ѝ разработка.

Когато новият модел дебютира миналата седмица, коментаторите побързаха да направят

сравнение между гласа на чатбота „Sky“ и този на Йохансон

във филма „Her“ от 2013 г.

От OpenAI отговориха, че ще премахнат гласа, но отрекоха да са се опитали да имитират звездата, предаде BBC.

Йохансон обаче е на друго мнение. Тя обвини компанията и нейния основател Сам Алтман, че умишлено копират гласа ѝ.

„Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, разгневена и невярваща, че г-н Олтман ще се заеме с глас, който звучи толкова странно подобно на моя“, пише тя.

„Г-н Олтман дори намекна, че приликата е умишлена, като написа в Туитър една-единствена дума „тя“ – препратка към филма, в който озвучавах

чат системата Саманта, която започва интимна връзка с човек“.

Действието на филма от 2013 г. се развива в близкото бъдеще. В него Хоакин Финикс се влюбва в операционната система на своето устройство, която е озвучена от Йохансон.

Актрисата поясни, че Алтман се е свързал с нея за озвучаването на новия чатбот през септември.

„Каза ми, че според него, озвучавайки системата, бих могла да помогна за

преодоляването на пропастта между технологичните компании и творците

и да помогна на потребителите да се почувстват комфортно“, спомня си Йохансон.

Два дни преди пускането на чатбота Sky Алтман се свързва с нейния агент и настоява Йохансон да преразгледа първоначалния си отказ да сътрудничи на компанията.

Актрисата се оказала принудена да наеме адвокати, изпратила е две писма до компанията, за да установи как е бил направен гласът.

„Направихме кастинг за актьор, който да озвучи чатбота преди да се обърнем към г-жа Йохансон. От уважение към нея спряхме да използваме гласа на Sky в нашите продукти. Извиняваме се на г-жа Йохансон, че не сме комуникирали по-добре“, изтъкна Алтман. 

Това се случва само шест месеца, след като актьорите се съгласиха да прекратят стачките, които замразиха развлекателната индустрия.

OpenAI се бори с различни правни предизвикателства във връзка с начина, по който използва онлайн информация, защитена с авторски права.

През декември New York Times заяви, че планира да заведе дело срещу корпорацията заради твърдения, че е използвала „милиони“ статии, публикувани от медийната организация, за да обучи своя модел за изкуствен интелект ChatGPT. През септември авторите Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам също обявиха, че планират да предявят иск заради твърденията, че авторските им права са били нарушени, за да се обучи системата.

Актуално

Избрано за вас