Робот ни пържи картофки, друг – взeма поръчка

Снимка: Кадър Youtube

Робот ни пържи картофки, друг – взeма поръчка

Снимка: Кадър Youtube
Сподели

Първият напълно автоматизиран ресторант в света отваря врати в Пасадена, САЩ, пише Voice of America (VOA). Докато един робот прави пържени картофи, друг приготвя хамбургерите, трети приема поръчките и обработва плащането.

Собствениците на ресторанта казват, че новата технология е

революционен пробив,

тъй като няма инциденти с персонала, а и отпадъците са минимизирани. Те споделят, че роботите са перфектни служители и нямат никакви специални изисквания.

Все още обаче не е ясно какви ще са разходите за поддръжката им, но се очаква да са значителни.

През 2023 г. губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм повиши минималната заплата за работниците в ресторантите за бързо хранене. Някои от работодателите в сектора казаха, че това увеличение е предизвикало затруднения, но дори и при новите условия, трудно се намирали служители.

А роботите вече играят важна роля в производството и ще навлизат във все повече сфери на труда, пише Voice of America (VOA).

Освен в борбата със замърсяването, роботи се притичват на помощ и срещу климатичните проблеми в Амазонка. От скоро процесът по посаждането на семена в тропиците там е почти механизиран и ускорява значително озеленяването. Това се случва, благодарение на YuMi – колаборативен робот. Създаден от швейцарската компания ABB Robotics, която в момента е разположена в тропическите гори на Амазонка с нестопанската група Junglekeepers. С две ръце и отдалечен достъп YuMi помага на Junglekeepers да автоматизират засаждането на семена.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас