Социалните мрежи не успяват да предпазят децата от животозастрашаващо съдържание

Снимка: verywell.com

Социалните мрежи не успяват да предпазят децата от животозастрашаващо съдържание

Снимка: verywell.com
Сподели

Най-големите платформи на социалните мрежи не успяват да открият и премахнат опасното съдържание за самоубийства и самонараняване. Фондация „Моли Роуз“ установява, че над 95 % от заплахите са открити и премахнати, но само от два сайта – Pinterest и TikTok., пише independent.

Снимка: Molly Rose foundation

Благотворителната организация заяви, че Instagram и Facebook на Meta са отговорни само за 1% от цялото си съдържание. От X (Twitter) пък могат да вземат само едно от 700 решения относно съдържанието. Родителите в цялата страна с право ще бъдат ужасени от факта, че тези платформи отправят сериозни обещания, но

продължават да излагат децата на рискове,

които  могат да бъдат предотвратени. В проучването са анализирани публично достъпни записи на над 12 милиона решения за модериране на съдържание, взети от шест сайта: Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, TikTok и X. То гласи, че реакцията на повечето платформи спрямо съдържание, свързано със самоубийства и самонараняване, е

„ противоречива, нееднаква и неуместна“.
Снимка: deanaman.com

Председателят Иън Ръсел  и семейството му създават фондация „Моли Роуз“ в памет на дъщеря си Моли. Тя слага край на живота си на 14-годишна възраст през ноември 2017 г., в резултат на вредно съдържание в социалните медии. „Почти седем години след смъртта на Моли е шокиращо да видим, че повечето големи технологични компании продължават да седят със скръстени ръце.

Те избират бездействието пред спасяването на млади животи. Време е новото правителство да си свърши работата и да се ангажира със Закон за онлайн безопасността“, категоричен е той. Проучването обвинява сайтовете, че не прилагат собствените си правила. То отбелязва, че макар TikTok да е открил почти три милиона публикации с опасно съдържание,  е санкционирал само два акаунта.

Не закъснява и отговор от самите социални мрежи
Снимка: Getty images

Говорител на Snapchat заявява: „Безопасността и благосъстоянието на нашата общност са основен приоритет. Строго забраняваме съдържание, което насърчава или поощрява самонараняване или самоубийство.

Ако установим такова или ни бъде докладвано, го премахваме бързо и предприемаме съответните действия.

Споделяме също така ресурси за превенция и подкрепа, когато разберем за член на нашата общност в беда. Можем да уведомим службите за спешна помощ, когато е необходимо“.

От TikTok не направиха изявление, но заявиха, че правилата на сайта са ясни и не позволяват показването, популяризирането или споделянето на опити за самоубийство или самонараняване.

Pinterest заяви, че продължава да инвестира много в политиките и системите, които ѝ помагат да се бори с разпространението на суицидно и съдържание в платформата си. X не е отговорила на запитването за коментар.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас