Стив Джобс продава колата си, за да стартира Apple

Снимка: Getty Images

Стив Джобс продава колата си, за да стартира Apple

Снимка: Getty Images
Сподели

Като съосновател на Apple Computers и бивш председател на Pixar Animation Studios Стив Джобс прави революция в компютърната и анимационната индустрия. Kъм момента на смъртта си той е разполагал със състояние в размер на 10,2 милиарда долара. В чест на рождения ден, който щеше да отбележи на 24 февруари, отново поглеждаме назад към професионалния му път с вдъхновение.

Той е осиновен

Биологичният му баща Абдулфатах Джандали израства в Сирия и се запознава с майка му Джоан Шийбъл в университета в Уисконсин. На 23-годишна възраст и двамата смятат, че е твърде млади, за да се омъжат. Затова дават бебето си за осиновяване на Пол и Клара Джобс. Те го отглеждат с обещанието, че ще учи в колеж.

Снимка: nypost.com
Бил е тормозен в училище

В шести клас Стив учи в гимназията „Критенден“, където е тормозен заради това, че е странен. В резултат на това той поставя на родителите си ултиматум –

ще напусне училище, ако не се преместят

Така те отиват да живеят в Лос Алтос в Калифорния (родното място на Apple), където той се среща с колегата си инженер Бил Фернандес, който го запознава със съоснователя на Apple Стив Возняк.

Компанията Hewlett Packard предлага на Джобс работа за лятото

Когато Джобс е на 12 години, основателят на HP Бил Хюлет му предлага лятна работа, след като Стив му се обажда и го пита за части за проект по електроника. Известно е, че Джобс проявява голям интерес към инженерните науки още от ранна възраст.

Той е отпаднал от колежа

Джобс завършва гимназията „Хоумстед“ в Силициевата долина, но се отказва от колежа „Рийд“ в Орегон, защото не иска да харчи парите на родителите си.

Снимка: Getty Images
Първият „офис“ на Apple е гаражът в къщата на родителите на Джобс

След като отпада от колежа още през първия семестър, Джобс изследва духовната си страна по време на пътуване в Индия. Благодарение на това духовно просветление, се развиват работната му етика и опростеният му поглед към живота. На 21-годишна възраст

Джобс и Возняк основават Apple Computer.

Първият им офис е гараж, пише businessnewsdaily,com. За да финансират начинанието си, Джобс продава своя бус Volkswagen, а Возняк – своя калкулатор. Инвестицията им се оказва добре – преди появата на Apple компютрите са твърде големи, скъпи и недостъпни за обикновения човек.

Имало е и трети съосновател

Джобс привлича Роналд Уейн, за да дава бизнес насоки на него и Возняк, припомня businessinsider.com.Той скицира на ръка първото лого на Apple, но в последствие си тръгва от компанията, получавайки 800 долара за своите акции.

Снимка: britannica.com
Джобс е бил уволнен от Apple

Джобс е уволнен, защото доскорошният изпълнителен директор на Pepsi Джон Скъли казва на борда на технологичната компания, че е твърде млад. Това се случва, след като самият Стив го наема на работа, предаде gq-magazine.co.uk. След своето изгонване Джобс започва друг проект. Той

създава компютъра NeXT,

но продажбите му са ограничени, защото е твърде скъп. В крайна сметка – Apple изкупува акциите на NeXT и  Стив се върна в Apple. Тази история има и добра страна – комбинацията от хардуерите на NeXT и Apple доведе до създаването на операционната система iOS, използвана за iPhone.

Актуално