Забраняват TikTok в САЩ? Китай обвинява американците в потисничество

Снимка: Pixabay

Забраняват TikTok в САЩ? Китай обвинява американците в потисничество

Снимка: Pixabay
Сподели

От началото на 2019 г. TikTok често оглавява класациите. То се съревноваваше с Instagram за приза най-изтегляно приложение в света през 2023 г.

TikTok е собственост на китайската компания ByteDance, която е основана през 2012 г. Базираната в Пекин фирма е регистрирана на Каймановите острови и има офиси в Европа и САЩ. Тя притежава и софтуер за редактиране на видео CapCut, както и различни други приложения, които са достъпни само в континентален Китай. Това включва и Douyin, китайска версия на TikTok.

Политиците и регулаторните органи по света са обезпокоени от китайските собственици на TikTok. Подобно на много други приложения за социални медии, това също събира данни от потребителите. Критиците се опасяват, че

информацията може да попадне в ръцете на китайското правителство.

TikTok и ByteDance категорично отричат това да се е случвало.

В края на 2022 г. британска журналистка откри, че е била следена чрез профила на котката си. А година по-късно редица институции, включително парламентът на Обединеното кралство, ЕС и Белият дом на САЩ, забраниха на служителите да използват приложението на служебните си телефони.

През март 2024 г. американски политици от двете основни политически партии внесоха законопроект за борба с фирмите, контролирани „от чуждестранен противник“.

Ако той бъде приет,

ByteDance ще бъде задължена да продаде TikTok

в рамките на шест месеца. В противен случай ще бъде изправена пред забрана за достъп до американските магазини за приложения и уеб хостинг платформи.

На 13 март законопроектът беше приет от Камарата на представителите, след  което ще бъде изпратен в Сената. Президентът Джо Байдън заяви, че ще подпише закона, ако той бъде приет и от Сената, пише BBC.

Преди гласуването говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин обвини САЩ, че „потискат TikTok“. По думите му това се случва, въпреки че „никога не са откривали

доказателства, че приложението застрашава националната сигурност“.

„Подобно хулиганско поведение нарушава нормалната стопанска дейност на компаниите, подкопава доверието на международните инвеститори  и вреди на нормалния международен икономически и търговски ред“, добави той. Според него подобно решение неминуемо ще се отрази и на Съединените щати.

Забраната на TikTok от страна на американското правителство може да принуди потребителите да намерят алтернативни начини за достъп до приложението. Тази дейност което става все по-често срещана в други части на света, съобщи NBC News.

„Забраната със сигурност няма да спре хората да използват TikTok. Да, вероятно ще намали броя на потребителите, но това само прави приложението по-вълнуващо“, смята Купър Куентин. Той е  старши технолог във Фондация „Електронна граница“, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи във връзка с технологиите.

Куентин е на мнение, че забраната ще доведе до създаването на цяло ново поколение хакери.

Актуално

Избрано за вас