Топ 10 най-забраняваните приложения в световен мащаб

Снимка: Pixabay

Топ 10 най-забраняваните приложения в световен мащаб

Снимка: Pixabay
Сподели
В момента Facebook е най-забраняваното приложение в света, което има 3,05 милиарда активни потребители месечно. Въпреки популярността си, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света често е подложенa на ограничения в различни страни поради причини като разпространение на дезинформация и нарушаване на правата за лична неприкосновеност.
От друга страна, TikTok е в центъра на обсъжданията за евентуална забрана в САЩ, като това приложение също е обект на критики, свързани със сигурността на данните и влиянието върху младите потребители. Това сочи ново проучване на Linkee.ai и допълнителни данни на Statista, което разкрива кои са най-популярните приложения, забранени в различни държави. Нека разгледаме целия списък с приложения, които попадат в този списък…
1. Facebook
Снимка: Pixabay

Facebook е най-популярното приложение, което е забранено в различни държави, въпреки че има 3,05 милиарда месечни потребители по целия свят. Понастоящем Facebook е блокирано в страни като Китай, Русия, Иран и Северна Корея, наред с други. Тези забрани обикновено са наложени поради опасения за националната сигурност, контрол върху информацията и защита на вътрешната политика. Въпреки тези ограничения, Facebook продължава да генерира значителни приходи, надхвърлящи 130 милиарда долара през миналата година, благодарение на огромната си потребителска база и рекламни платформи в останалите части на света. 

 

2. WhatsApp
Снимка: Pixabay
WhatsApp заема второ място в класацията на най-популярните забранени приложения, с 3,03 милиарда месечни потребители, което го поставя непосредствено след Facebook. Подобно на Facebook, WhatsApp е забранен в Китай и Северна Корея, както и в Сирия, Катар и Обединените арабски емирства. Въпреки че в САЩ WhatsApp има сравнително по-малко потребители—около 98 милиона, приложението е изключително популярно в други части на света, особено в Европа. Интересното е, че WhatsApp е дори по-търсено в интернет от Facebook, събирайки над пет милиона запитвания на месец.
3. YouTube
Снимка: Pixabay
YouTube заема трето място в класацията на най-популярните забранени приложения, с 2,7 милиарда месечни потребители по целия свят. То е най-търсеното онлайн приложение за изтегляне, събирайки над 10 милиона заявки на месец, и второто най-използвано приложение след Google. YouTube е забранен само в Северна Корея. В други страни, като Китай, Тайланд, Малайзия и Германия, приложението е подложено на частични забрани и ограничения на съдържанието.
4. Instagram
Снимка: Pixabay
Instagram заема четвърто място с два милиарда месечни потребители, което е с милиард по-малко от WhatsApp и Facebook. През 2023 г. приходите на Instagram възлизат на 60,3 милиарда долара, от които 45 милиарда са от потребители в САЩ. Въпреки че приложението е изключително популярно в Северна Америка и в много други части на света, то е забранено в страни като Виетнам, Северна Корея, Китай и Турция.
5. Google
Снимка: Pixabay

Google е на пето място в класацията на най-популярните приложения, забранени в други държави, с 1,5 милиарда месечни потребители. Популярната търсачка има значителен брой потребители, като 276 милиона от тях са активни месечно. Google също така отчита най-големите приходи сред приложенията, с над 305 милиарда долара спечелени през миналата година. В момента той е забранен само в Китай.

 

6. WeChat
Снимка: Архив Ройтерс

WeChat, известен на китайски като Weixin, е китайско приложение за незабавни съобщения и заема шесто място в класацията с 1,3 милиарда месечни потребители. Приложението е забранено в Индия и се сблъсква с частични забрани в Канада, Обединеното кралство и Нова Зеландия, където не може да се използва на държавни устройства. В САЩ WeChat има само четири милиона потребители, но въпреки това генерира приходи от над 71 милиона долара.

 

7. TikTok
Снимка: Pixabay

TikTok, което е възможно да бъде забранено в САЩ, заема седмо място в класацията на най-популярните забранени приложения. Приложението има 170 милиона потребители само в САЩ и общо един милиард месечни потребители в световен мащаб. TikTok е забранен в Индия и среща частични ограничения и в Непал, Нова Зеландия, Тайван и Индонезия.

 

8. Spotify
Снимка: Pixabay

Spotify е на осмо място с 602 милиона месечни потребители. Популярната музикална услуга има 100 милиона потребители в САЩ. Тя е третото най-търсено онлайн приложение с над шест милиона души, които я търсят месечно, като отстъпва само на YouTube и Instagram. Spotify е забранена в доста държави, включително Китай, Етиопия, Мианмар и Венецуела.

 

9. X (Twitter)
Снимка: Pixabay

X (предишен Twitter) заема девето място в класацията, с над 335 милиона месечни потребители, което е три пъти по-малко от TikTok. Приложението за социални медии е забранено в Китай, Русия и Туркменистан, наред с други държави. В САЩ X има 76 милиона потребители и през 2023 г. е спечелил 1,75 милиарда долара, което е повече от приходите на Spotify.

 

10. PUBG Mobile
Снимка: yangcanggih.com

Единствената игра в списъка, PUBG Mobile, заема десето място. Играта има 30 милиона месечни потребители и е генерирала 1,1 милиарда долара приходи през миналата година. PUBG Mobile е забранена в Индия и е била временно забранена в Непал, Пакистан и Китай.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас