САЩ обвиняват Tik tok в нарушаване на законите за защита на децата

Снимка: Ascannio/Shutterstock

САЩ обвиняват Tik tok в нарушаване на законите за защита на децата

Снимка: Ascannio/Shutterstock
Сподели

Приложението за споделяне на видеоклипове Tik tok и китайската му компания майка ByteDance не са успели да спрат децата да се присъединяват към платформата и незаконно са събирали техни лични данни. Това сочи съдебен иск, заведен вчера от Министерството на правосъдието на САЩ, предаде ДПА., цитирани от БТА.

Ведомството и Федералната комисия по търговията са подали граждански иск. В него се твърди, че е нарушен Законът за защита на личните данни на децата в интернет. Той забранява на операторите на уебсайтове съзнателно да събират, използват или разкриват лична информация от деца под 13-годишна възраст, ако не са получили съгласието на родителите. Tik tok са задължени да изтриват лична информация, събрана от деца, по искане на техните родители.

„Министерството на правосъдието се ангажира да поддържа възможността на родителите да защитават личния живот на децата си“. Това заяви главният заместник-помощник генерален прокурор Брайън Бойнтън.

„Тези стъпки са необходими, за да се попречи на обвиняемите,

за които това е повторно провинение

и които действат в голям мащаб, да събират и използват лична информация на малки деца без каквото и да е съгласие или контрол от страна на  техните родители.“

Снимка: Pixabay

В свое изявление платформата изразява несъгласие с обвиненията. От Tik tok посочват , че много от тях се отнасят до минали събития и практики. Според тях те са фактически неточни или по които са били взети мерки. „Гордеем се с усилията си за защита на децата и ще продължим да актуализираме и подобряваме платформата“, се казва в изявлението.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас