„X“ (Twitter) даде „зелена светлина“ на порнографията в платформата

Снимка: Twitter

„X“ (Twitter) даде „зелена светлина“ на порнографията в платформата

Снимка: Twitter
Сподели

Социалната платформа „X“ на милиардера Илън Мъск вече официално разрешава порнографско съдържание. Компанията обаче подчертава, че ще блокира публикации за възрастни и кадри с насилие за потребители под 18 години или за такива, които не са избрали да ги видят. Това става ясно от обявените нови политики на компанията, които регламентират съдържанието, което може да се гледа на платформата.

Правилата идват на фона на нарастващия

регулаторен натиск върху социалните платформи

да предотвратят достъпа на децата до неподходящо съдържание в социалните медии.

В исторически план платформата „X“ (доскоро Twitter), не е пречила на хората да публикуват съдържание за възрастни, отбелязва британското издание. То посочва още, че заети в порно индустрията от години използват X, за да популяризират работата си.

Сега социалната мрежа приканва потребителите, които публикуват съдържание за възрастни, да коригират медийните настройки на каналите си. Така техните изображения и видеоклипове ще бъдат поставени зад изрично предупреждение за съдържанието.

По този начин потребители под 18 години или тези, които не са посочили рождена дата в профила си, 

няма да имат достъп

до съответното съдържание, предаде „Булевард България“.

В случай, че в съдържанието за възрастни не бъде изрично маркирано от потребителите, X заявява, че „ще коригира настройките на акаунта ви вместо вас“.

Подобни правила са въведени за съдържание с насилие, включително насилствена реч, или медии, които заплашват, подбуждат, възхваляват или изразяват желание за насилие или нараняване, отбелязва Guardian.

Изданието цитира данни от изследване на британския комисар по въпросите на децата. Според него тийнейджъри съобщават, че

виждат повече порнографски материали в X,

отколкото на сайтове за възрастни. Проучването, проведено през януари 2023 г., установява, че 41% от тийнейджърите на възраст между 16 и 18 години казват, че са виждали порнография в X.

Миналата седмица австралийският регулатор на онлайн безопасността Джули Инман Грант заяви, че Apple и Google имат финансови мотиви да запазят както X, така и Reddit в своите магазини за приложения, въпреки че те допускат съдържание за пълнолетни. Според Грант обаче това е в нарушение на правилата и на двата магазина за приложения.

„Те събират 30% от всяка транзакция, която се случва на платформите за социални медии. Представете си какво би означавало за техните приходи премахването на някое от приложенията“, казва тя.

Съгласно указанията за разработчици на Apple, приложения с генерирано от потребители предимно порнографско съдържание могат да бъдат премахнати, но приложения с генерирано от потребители съдържание за възрастни, скрито по подразбиране, все пак може да се показват. Новата политика на „X“ на практика е в съответствие с насоките на Apple.

Актуално

Избрано за вас