Защо AI никога няма да може да замени човешкия фактор?

Снимка: Monopoly919 / Adobe Stock

Защо AI никога няма да може да замени човешкия фактор?

Снимка: Monopoly919 / Adobe Stock
Сподели

С напредването на технологиите вероятно всеки си е задавал въпроса „Може ли AI да открадне работата ми?“. Масовото притеснение на хората е разбираемо, имайки предвид, че изкуственият интелект намира употреба във все повече отрасли. И все пак – тук сме за да ви успокоим, че това няма как да се случи, защото той няма основните меки умения, които даден човек притежава. Според класация на training това са:

Емпатия

Емпатията е в основата на ефективното лидерство и междуличностните отношения. В момента машините могат да разпознават много очевидни макро изрази, но не идентифицират повечето от фините микро такива. Може би в бъдеще изкуственият интелект ще може да преценява емоциите по лицето и езика на тялото с висока точност, но

никога няма да научи психологическия контекст на думите на същото ниво като човека.

По този начин няма да може да прояви истинска емпатия.

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност ни позволява да се ориентираме в сложни социални ситуации, да управляваме ефективно емоциите си и да вземаме разумни решения въз основа на разбирането както на нашите собствени, така и на чувствата на другите. Често се случва да тълкуваме посланието от други хора въз основа на своя личен опит, история на взаимоотношенията, подобен контекст от миналото, чувства, интуиция и нашето настроение. За да се филтрира всичко това, е необходим човешки ум.

Комуникация

Комуникацията е в основата на успешните взаимоотношения както лични, така и професионални. Въпреки че AI може да обработва огромни количества информация и да генерира отговори, липсват нюансите и емоционалната дълбочина на човешката комуникация.

Творчество

Креативността включва мислене извън кутията, генериране на иновативни решения и комбиниране на привидно несвързани идеи. Всички можем да се съгласим, че машините не могат да бъдат креативни като хората. AI се нуждае от система за кодиране, за да работи, уточняват от bTV.

Адаптивност

В един непрекъснато променящ се свят адаптивността е от решаващо значение за успеха. Това включва възприемане на промяната, усвояване на нови умения и запазване на устойчивостта пред предизвикателствата. Във времена като пандемията от COVID или след природни бедствия само човешкият ум може да разбере колко сложно e преодоляването на последиците от нещо подобно.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас