Анимационна VR антология вдъхва живот на велики имена от джаза

Снимка: DISNOSC

Анимационна VR антология вдъхва живот на велики имена от джаза

Снимка: DISNOSC
Сподели

Анимационната VR антология вдъхва живот на велики имена в джаза. Френската компания Disnosc, специализирана в 2D анимацията, ще допусне  музикантите Майлс Дейвис, Чет Бейкър и Фатс Уолър

по-близо до техните почитатели.

Ръчно рисуваната антологична поредица, режисирана от Дейвид Калвърт и разработена от самия него, разказва за парижки магазин за грамофонни плочи, в който работят почитатели на джаза и който отваря по-широк прозорец към света. Епизодите ще се фокусират, както върху личностите на  Дейвис, Бейкър и Уолър, така и и върху пианистката Мери Лу Уилямс и френския автор-сценарист Борис Виан.

Семейното начинание на Фабрис и Натан Отаньо – дуо баща и син вече има голям опит в сферата на корпоративните анализи и висококачествената анимация. Те създават дизайни за филми като „Върхът на боговете“ и „Ърнест и Селестин“. Анимационното студио започва работа през 2020 г., когато пренася на малкия екран проекта „Сини фигури“.

„Джазът не е само музика“, казва продуцентът Фабрис Отаньо, визирайки прословутото полицейско нападение на Майлс Дейвис пред нюйоркския Birdland.

Джазът е също така политическа и социална борба.

Чрез разговорите в магазина можем да изследваме въпросите за расизма, пристрастяването и напредъка на жените. Така се  се позоваваме на великите джазмени, които са се справяли с подобни трудности в живота и творчеството си. Ще вземем социалните теми, които са послужили за основа на тази музика, и ще ги приложим към съвременния живот“.

Снимка: Disnosc

Продуцентът винаги си е представял проекта като трансмедийна собственост, разработвайки поредицата заедно с подкаст и в партньорство с френската обществена радиостанция FIP. Любопитна е

адаптацията на цифров графичен роман, 

който в крайна сметка се трансформира в поредица за виртуална реалност, след като ръководството на Disnosc започва да експериментира със софтуера за анимация Quill.

С допълнителна подкрепа от френски регионални, общински и национални фондове, проектът наскоро бе представен на

пазара за развитие на XR на фестивала NewImages, 

като целта му е да бъде реализиран през 2025 г.

Разработвайки XR заглавие на пазар, на който разпространението остава отворено, неустановено и вечно, продуцентите смятат, че техният конкретен обект може да навлезе в музикалните фестивали и други локални вериги, които приветстват феновете.

Актуално