10 любопитни факта за Чарли Чаплин

silvianclark.com

10 любопитни факта за Чарли Чаплин

silvianclark.com
Сподели

На днешния ден през 1889 г. е роден един от гениите в световното кино – Чарли Чаплин. Представяме ви някои любопитни факта за необичайния живот на твореца, придружени с негови цитати.

Има трудно детство
„Ако съдим за морала на нашето семейство според общоприетите стандарти, също би било толкова неразумно колкото да поставим термометър във вряща вода.“

Чарли Чаплин е имал тежко детство. Баща му напуска семейството, когато Чарли е само на 2 години, като отказва да издържа съпругата и децата си, въпреки успешната си кариера на актьор. Чарли, майка му и по-големият му брат живеели в изключителна мизерия. Няколко пъти били настанявани в приюти за бездомни. В следствие на множеството трудности, майката полудява и се налага да бъде настанена в психиатрична клиника.

Modern Times; Снимка: United Artists

До деветата си година Чарли вижда баща си само два пъти. Първият път гледа негово представление. Вторият път го вижда случайно на улицата. Историята е шокираща. Двамата вървят един срещу друг, но бащата не познава сина си, споделя Чаплин в своята автобиография.

След като майката полудява преместват деветгодишния Чарли при баща му. Но той бил алкохолик и често упражнявал насилие над сина си. Наложило се дори да се намеси благотворителна служба. Чарли и брат му са изпратени в обществено училище-пансион, където получават образованието си.

Снимка: thewire.in
Забогатява много бързо
„Най-печалното, което може да ти се случи в живота – това е привикването към разкош.“

Чарли Чаплин режисира първия си филм през 1914 г. Година по-късно той подписва договор за снимки с Essanay, от който получава $1250 на седмица и бонус от $10 000. През следващите години сумата се увеличава, като достига $10 000 на седмица и $150 000 бонус. До 1918 г. Чаплин вече е сред най-богатите творци в киноиндустрията. Договорът му с First National Pictures му гарантира милиони хонорар. До края на живота си Чаплин буквално се къпел в пари.

Три пъти се жени за тийнейджърки
„Жената може да направи милионер от всеки мъж милиардер.“

Чаплин бил любимец на жените. Той се жени три пъти, като всичките му съпруги са значително по-млади от него. С три от тях сключва брак, когато са още тийнейджърки. През 1918 г. той се жени за 17-годишната Милдред Харис, но двойката се развежда две години по-късно.

През 1924 г. Чарли взема за съпруга  16-годишната Лиза Грей, като този път връзката продължава три години. И накрая, след кратък брак с  18-годишната Полет Годар, 54-годишният Чаплин избира актрисата Уна О`Нийл, с която живее до края на дните си.

The Gold Rush; Снимка: Getty Images
Против използването на звук във филмите е
„Когато настъпи ерата на киното със звук, моят герой Чарли стигна до своя край. Нямах представа какъв е гласът му.“

Преходът от нямо кино към озвучено не бил лесен за Чарли Чаплин. Той многократно се противопоставя на използването на звук в кинематографията. Той вярва, че прочутия му герой Бродягата няма да се впише в модерното кино на звука. 1940 г. излиза първият му озвучен филм – „Великият диктатор“.

The Great Dictator; Снимка: Silver Screen Collection
Чаплин бил перфекционист
„Когато не правя филми, мисля за тях и когато не мисля за тях, мечтая за тях.“

Чаплин бил обсебен от съвършенството. Той се опитвал да направи всичко сам, защото не се доверявал на способността на другите хора да правят всичко правилно. Актрисата Вирджиния Черил имала да каже само две думи във филма „Светлините на града“. Трябвало да изрече само „Цветя, сър!“, но поради перфекционизма на Чаплин сцената е заснета 342 дубъла. В други филми той изхабявал километри лента, за да заснеме максимално добре сцена с продължителност по-малко от минута.

Обвинен е, че е комунист
„Омразата на хората ще премине и диктаторите умират, а силата, която взеха от хората, ще се върне при хората. И докато не умрат хората, свободата никога няма да загине.“

През 1949 г. Чаплин е включен в т. нар. „списък на Оруел“, съставен от писателя Джордж Оруел, в който включва хора, които смята за симпатизанти на комунистите. Според него тези хора нямали право да разпространяват своите възгледи пред западната публика. Това причинило много проблеми на Чаплин, както в личен, така и в професионален план.

City Lights; Снимка: Getty Images
След 1952 г. Чаплин посещава САЩ само веднъж
„В Америка нямам какво повече да правя. Няма да се върна там, дори Исус Христос да стане президент.“

Чаплин се озовава и в друг опасен списък – този на Маккарти. Това е списък на американци, обвинени в антиправителствена и прокомунистическа дейност. Повод за това станал филма „Модерни времена“, в който американците забелязали атаки срещу тяхната политика.

През 1952 г., след като се завръща във Великобритания, на премиерата на филма „Светлините на рампата“, Чаплин не можел да се върне обратно. Оттогава той посещава щатите само веднъж – през 1972 г., за да получи почетен „Оскар“ за развитието си в световното кино.

Тялото на Чаплин е откраднато след смъртта му
„Животът и смъртта са твърде неизменни, твърде непримирими, за да бъдат случайни.“

Чарли Чаплин умира през 1977г. на 88-годишна възраст в Швейцария. Година по-късно обирджии, един от които българин, открадват ковчега с тленните останки на актьора и се опитват да получат откуп от вдовицата му за него. Те поискали откуп на стойност 600 хиляди долара. Скоро обаче изнудвачите са заловени, а останките върнати на гробищата, а  ковчегът залят с бетон.

The Kid; Снимка: Getty Images
Имението на Чаплин в момента е музей

През 2016 г. бе открит музеят на големия актьор и режисьор в имението на Чаплин Маноар де Бан на швейцарската Ривиера, където се съхраняват артефакти, свързани с неговата биография.

Чаплин е бил и композитор
„Изкуството е излишък от чувства плюс техническо съвършенство.“

Чарли Чаплин бил талантлив, не само като актьор и режисьор, но и като композитор. Обичал музиката от малък. Той знаел да свири на пиано, цигулка и виолончело. Въпреки че е без формално музикално образование, той е съавтор на музика за редица свои филми. Един от тях, „Светлини на рампата“ дори получава „Оскар“.

Актуално

Избрано за вас