Кои са 13-те нови обекта включени в списъка на ЮНЕСКО?

Снимка: Getty Images

Кои са 13-те нови обекта включени в списъка на ЮНЕСКО?

Снимка: Getty Images
Сподели
Тринадесет нови победители за един ден. Не, не става дума за спортистите на Олимпийските игри, а за обектите, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО тази събота, 27 юли. Комитетът, който заседава в Ню Делхи до сряда, добави нови обекти от Иран до Кения и от Италия до Япония. Това съобщи 20 Minutes. Нека ги разгледаме заедно:
Via Appia: Останки от Римската империя

Първата забележителност е Via Appia, наричана „Царицата на пътищата“ (на латински „Regina Viarum“). Тя представлява древен римски път, свързващ Рим с Бриндизи, пристанищен град в южната част на Италия.

Римляните, известни със своите инженерни и строителни умения, са изградили този път, който е известен със своята издръжливост и значимост. Построен от 312 г. пр.н.е. от римския цензор и консул Апий Клавдий Цек, Via Appia е исторически път с дължина около 500 километра. Той служи като важна комуникационна и търговска артерия. Днес Via Appia е признат за 60-ия италиански обект, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, и продължава да бъде източник на археологически открития, които разкриват повече за римската цивилизация.

Японските мини Садо: Кръстопът с Южна Корея
Снимка: Sado Island Tourism Exchange Organization

Златните и сребърните мини на остров Садо, разположени край северозападното крайбрежие на Япония, са сред най-старите в страната, като се смята, че са били активни още от XII век. Мините са останали в експлоатация до края на Втората световна война. По време на японската колонизация на Корейския полуостров (1910-1945 г.) хиляди корейци са били принудени да работят в тези мини. За Япония тези мини представляват значимо историческо и културно наследство от прединдустриалната епоха и са заслужено включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Сеул обаче се противопоставя на предложението още при първото му представяне заради използването на принудителен корейски труд по време на Втората световна война, когато Япония окупира Корейския полуостров. „Включването в списъка е резултат от 14-годишни усилия“, подчерта японският министър-председател Фумио Кишида в социалната мрежа X, след като Сеул се съгласи в замяна на обещание да запази жив спомена за „тежките условия на труд на всички работници“ в мините.

Румъния печели двойна корона в Дачия и Търгу Жиу

Букурещ успя да включи в списъка на ЮНЕСКО два обекта – монументалния ансамбъл на скулптора Константин Брънкуш в Търгу Жиу и границите на Римската империя в Дакия. Монументалният ансамбъл на Брънкуш, инсталиран в парка на Търгу Жиу, е почит към румънските войници от Първата световна война и се състои от три гигантски скулптури.

Пещерите Ниах: Малайзия отбелязва успех 12 години по-късно
Снимка: equatorial.by

С вписването на археологическото наследство на пещерите в националния парк Ниах, Малайзия регистрира своя пети обект, защитен от ЮНЕСКО. Тези пещери, разположени в северната част на остров Борнео, са предоставили на археолозите череп на хомо сапиенс на възраст 38 000 години.

Мандела е почетен в Южна Африка

Точният списък на включените обекти все още не е обявен, но ЮНЕСКО е избрала да включи „Мемориалните обекти на Нелсън Мандела“ в Южна Африка под заглавието „Права на човека, освобождение и помирение“.

Геди: Между живота и археологията в Кения
Снимка: worldlist.vision

Днес в Геди, на кенийското крайбрежие, все още живеят 600 души. Но селото е и изключителен археологически обект с руините на пристанище от XIII век и сложни дворци, построени от корали, пръст и мазилка. Този важен обект на културата на суахили е деветият обект на световното наследство в Кения.

Централната ос на Пекин: Архитектурно съкровище

Към списъка на световното наследство беше добавена и Централната ос на Пекин, съставена от бивши дворци и императорски градини в китайската столица. Според официалната китайска информационна агенция „Chine Nouvelle“, този комплекс с площ от 589 хектара илюстрира „древната китайска традиция на градско планиране, подчертавайки отличителните характеристики на китайската цивилизация“.

Тайланд, Саудитска Арабия и Русия също са включени

В Северен Тайланд паркът Phu Phrabat и неговите камъни Sema от периода Dvaravati също са включени в новия списък на ЮНЕСКО. В Русия районът около езерото Кенозеро, природен парк, също е добавен. Саудитска Арабия се присъединява със своя археологически обект Ал-Фау, древен процъфтяващ град на кралство Кинда от II век пр.н.е.

Хегматанех: Бивша столица на мидийците в Иран

Древната столица на мидийците, заобиколена от седем концентрични стени според легендата, е архитектурно чудо. Днес свидетелства за богатата история на Иран. Дворецът на Дарий не засенчва градините и храмовете, където различни култури са се преплитали по Пътя на коприната. След упадъка му и различни нашествия, през XIX век археолозите откриват останките на града, които разказват за неговата велика история.

Резиденцията Шверин – Германско бижу
Снимка: Getty Images

Германците са прочути със своите грандиозни замъци. По-малко известен от Нойшванщайн, замъкът Шверин е предоставял комфортен дом на херцозите на Мекленбург в продължение на векове. Разположен на остров в езеро, изгледът от ренесансовите кули на замъка е спиращ дъха.

Палестина и Маркизките острови

На петък, 26 юли, манастирът „Свети Иларион“ в Газа беше включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. To e в опасност поради конфликта между Израел и Хамас. Маркизките острови, един от петте архипелага на Френска Полинезия, както и богато украсените погребални могили на династията Ахом в Североизточна Индия, също бяха добавени към Списъка на световното наследство.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас