„Златно перо“ окрили културни дейци по повод 24 май

Снимка: Иво Чупетловски

„Златно перо“ окрили културни дейци по повод 24 май

Снимка: Иво Чупетловски
Сподели

С “Върви, народе възродени, към светла бъднина върви” и цяла зала на крака стартира 29-ата церемония по връчването на наградите “Златно перо”, организирана от “Кантус Фирмус” и Галерия „Макта“ с финансовата подкрепа на Столична община. Изпълнението на Детския хор на БНР с ръководител Венеция Караманова на сцената на Музикалния театър в София постави едно достойно начало на вечерта, в която

отпразнувахме не само българските книжовност и писменост,

но и невероятните постижения на българските културни дейци.

Снимка: Иво Чупетловски

По традиция 23 от имената на лауреатите, които получиха отличие, изработено от 24-каратово злато, бяха обявени по-рано през месец май. 24-ят носител на отличието, избран от слушателите на радио “Класик А”, обаче остана в тайна до самия край на награждаването. 

Едно от първите отличия за своята режисьорска и мениджърска дейност в сферата на оперното изкуство получи академик Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет. През творческата си кариера той реализира над 180 постановки, които му носят редица държавни и международни награди за изключителен принос към изкуството. 

“Чест е да Ви връча това отличие, защото то е признание за невероятния ви талант да

превръщате операта в тържество на емоция, култура

и вдъхновение, да го предавате от поколение на поколение и да ни показвате, че културата е най-възвишеният израз на дипломация”, обърна се към него Мария Габриел, която му връчи наградата.

Снимка: Иво Чупетловски

Следващ отличието си получи и друг не по-малко талантлив представител на музикалната сфера у нас – Стефан Диомов. “Здравей, как си приятелю” сякаш звучи в съзнанието ми, докато наблюдавам как приема своето “Златно перо”. По думите му то е

чест, символ на доверие,

а също и знак, че дългогодишният му труд е бил оценен. 

Едно от най-силните послания за вечерта отправи примата на българската театрална сцена Мария Стефанова, която също също бе сред отличените със “Златно перо”. Актрисата е

претендент и за награда “Аскеер” за водеща женска роля,

а през изминалата година беше отличена с “Икар” за чест и достойнство. Стефанова продължава да играе активно в Народния театър. Наскоро представи премиерно и пиесата, в която си партнира с Радина Боршош“Оскар и розовата дама” в Театър 199.

За нея председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Мирослав Боршош изтъкна, че е от артистите, които изпълват сцената. 

“Живеем в трудно и динамично време – промените са една след друга.

Нека се опитаме да опазим нашия език чист”,

призова развълнувано самата Мария Стефанова.

Снимка: Иво Чупетловски

Отличително бе и благодарственото слово на културолога проф. Аксиния Джурова. Тя разкри, че отличието е изключително важно за нея, тъй като още при своето раждане е получила писалка пеликан със златно перо от своя баща. 

Сред останалите забележителни творци, наградени през вечерта, бяха:

 • Проф. Боряна Ламбрева, пианист
 • Надежда Кутева, художник
 • Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала „Аполония”
 • Константин Илиевски, диригент и композитор
 • Веселин Веселинов – Еко, джаз музикант и композитор
 • Иван Русев, скулптор
 • Маргарита Петкова, поетеса
 • Владимир Карамазов, актьор и фотограф
 • Aнелия Серафимова-Тодорова, хореограф
 • Яна Титова, актриса и режисьор
 • Владимир Зомбори, актьор
 • Дичо (Дичо Христов), поп и рок певец
 • Георги Калайджиев, цигулар и педагог, създател на проекта „Музиката вместо улицата“
 • Любомир Денев – син, диригент и композитор 
 • Кирил Мескин, скулптор
 • Светослав Иванов, журналист 
 • Чешки център в София, 
 • уебсайт Impressio 
 • предаването “100% будни”

Малко преди края на церемонията беше обявен и двадесет и четвъртият носител на „Златно перо“, избран от слушателите на радио „Класик А“ чрез гласуване. Тази години призът отиде при цигуларката Йоанна Каменарска.

“Почетният знак „Златно перо“ има за цел да изтъкне пред обществото

върховите постижения на нашите творци,

да покаже това, към което всяка нация трябва да се стреми. В годините тези отличия наистина се наложиха с вниманието, което отделят към знакови фигури, които ни карат да се чувстваме горди българи“, каза Васил Димитров, учредител на приза.

Снимка: Иво Чупетловски

Именно стремеж за велики дела и успехи се четеше в очите на всички деца, които се качиха на сцената през празничната вечер.  Аплодисментите бяха не само за вече утвърдилите се български артисти, но и за тези, които тепърва тръгват по стъпките им. Може би някой ден филхармония „Пионер“, младежки Брас бенд към НМУ „Любомир Пипков”, виолончелистът Дарин Ламбрев, танцьорите от клуба по спортни танци „Стил” и китарният ансамбъл към проекта „Музиката вместо улицата“ ще бъдат на мястото на своите ръководители и ще държат в ръка “Златно перо”, което да ги окрилява.

Актуално

Избрано за вас