Древен свитък разкрива къде е погребан Платон

Снимка: CNR – Consiglio Nazionale delle Ricerche

Древен свитък разкрива къде е погребан Платон

Снимка: CNR – Consiglio Nazionale delle Ricerche
Сподели

Новоразчетени пасажи от папирусов свитък, погребан под пластове вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г., може би хвърлят светлина върху последните часове на Платон.

В резултат на революционното откритие е установено, че древният свитък съдържа неизвестен досега разказ, в който се описва как гръцкият философ е прекарал последната си вечер. Изворът описва как е

слушал музика, свирена на флейта от тракийска робиня,

съобщи „Гардиън“. Въпреки че се е борил с треска и е бил на прага на смъртта, Платон е успял да разкритикува музикантката за липсата на ритъм, сочи разказът.

Разшифрованите думи подсказват също така, че мястото на погребението на Платон е било в градината в Атинската академия. Тя е първият университет в света, основан от него.

По време на представянето на резултатите от изследването професор Грациано Ранокия от Университета в Пиза определи откритието като „изключителен резултат, който обогатява разбирането ни за древната история“.

„Благодарение на най-съвременните техники за образна диагностика, най-накрая сме в състояние да прочетем и разшифроваме нови части от текстове, които досега изглеждаха недостъпни“, каза Ранокия.

Текстът разкрива също, че

Платон е продаден в робство на остров Егина,

вероятно още през 404 г. пр.н.е, когато спартанците завладяват острова. Възможно е да се е случило и през 399 пр.н.е – малко след смъртта на Сократ.

„Досега се смяташе, че Платон е продаден в робство през 387 г. пр.н.е. по време на престоя му в Сицилия в двора на Дионисий I Сиракузки. За първи път успяхме да прочетем поредици от скрити писма от папирусите. Те са били обвити в множество слоеве, залепени един за друг през вековете“, твърди Ранокия. Професорът каза, че работата все още е в начален стадий, предаде БГНЕС.

 Свитъкът е съхраняван в разкошна вила в Херкулан и е открит през 1750 г.  Смята се, че е принадлежал на тъста на Юлий Цезар.

През годините учените са се опитвали да разшифроват свитъците, намерени в тази вила, известна като Вилата на папирусите.

Актуално

Избрано за вас