51 проекта кандидатстват в конкурс за нови спектакли на Народния театър

Снимка: Даниел Димитров /БТА

51 проекта кандидатстват в конкурс за нови спектакли на Народния театър

Снимка: Даниел Димитров /БТА
Сподели

Приключи първият кръг от отворената покана за артистични идеи за създаване на спектакли. Постъпилите предложения са 51, съобщават от Народния театър, инициатор на конкурса., цитирани от БТА.

На 15 юли ще бъдат обявени имената на кандидатите, допуснати до втори кръг. Те ще бъдат поканени на събеседване с творческа комисия, съставена от представители на различни звена и направления в театъра.

Основната цел на инициативата е да даде възможност за разгръщане и обогатяване на репертоара на Народния театър чрез създаването на условия за артистична среща с различни форми и естетики, предлагащи интердисциплинарни перспективи към създаването на театър и съвременно сценично изкуство.

Както писа БТА, отличените спектакли ще бъдат реализирани на сцена „Апостол Карамитев“ в рамките на сезон 2024/2025 и ще станат част от репертоара на Народния театър.

В резултат на първото издание, бяха поставени мултижанровият пърформанс „Хипотетично“ на хореографа Галина Борисова. Предстоят премиерите на другите два спектакъла – „Нечовек“ на Любомир Колаксъзов и Стефан Иванов, и „Съзвездия“ на актрисата Радина Думанян.

Актуално

Избрано за вас