AI: Унищожител или безграничен хоризонт за изкуството?

Снимка: Midjourney

AI: Унищожител или безграничен хоризонт за изкуството?

Снимка: Midjourney
Сподели

Изкуството е огледало на човешката душа, имайки способността да отразява емоциите и въображение на творците. С бързия напредък на AI обаче се появява нова форма на художествен израз. Така нереченото изкуството, генерирано от изкуствен интелект. Това повдига въпроса… Могат ли машините да притежават въображение и креативност?

Художественото изразяване е уникална човешка черта. Всяко изкуство е неповторимо – било то рисунка на хартия или изваяна скулптура. То отразява гледната точка на своя творец. Доскоро липсата на оригиналност се считаше за основен недостатък на всяко изкуство, генерирано от машина. Изкуственият интелект беше синоним на рационализация и автоматизация.

През последните няколко години, изкуствената интелигенция бързо и автономно променя правилата на играта в сферата на изкуството. Алгоритмите вече не просто имитират човешкото творчество, а можем да кажем, че понякога го превъзхождат, използвайки немислими досега начини.

За да си отговорим на въпроса дали машината може да замести четката или нотната тетрадка, ще разгледаме някои от най-популярните AI програми и произведения на изкуството.

AI палитра 
Снимка: DeepDream algorithm

Какво ви идва на ум, когато говорим за изкуствен интелект? Освен езиковите модели като GPT-3 на OpenAI, Google BERT и ChatGPT, които бяха разработени по време на пандемията, дали сте запознати с програмата Deep Dream Generator?

Тя е поредица от изображения, генерирани от AI, разработени от изследователския екип на Google или по-конкретно от софтуерния инжинер Александър Мордвинцев през 2015. Той използва дълбоки невронни мрежи, за да създаде сюрреалистични визуализации във формата на халюцинации. Целта на неговото изследване е да разбере как AI може да преобразува съществуващи изображения в нещо напълно ново, разкривайки артистичния потенциал, скрит в дълбините на алгоритмите за машинно обучение.

Един от първите експериментатори на този нов инструмент за изкуствен интелект е турско-американския медиен артист и дизайнер – Рефик Анадол. Той създава създава инсталации, които използват анимации, генерирани от АI в реално време, с помощта на модели, обучени от него и екипа му въз основа на множество източници на курирани висококачествени данни.

Произведенията му обикалят цялата планета в момента. През 2023 с динамичното NFT ​​Machine Hallucinations: Sphere в Лас Вегас, той поставя рекорд. Създава най-голямото произведение на изкуството с изкуствен интелект в света.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Refik Anadol (@refikanadol)

Рефик Анадол обяснява, че тази комбинация от цветове не само извършва цифров синтез на данни, но също така представлява множеството взаимосвързани слоеве на природата, човечеството и технологиите в нашата епоха на глобална мобилност и изкуствен интелект.

Освен това, година по-рано творецът прожектира своя проект върху световното наследство на ЮНЕСКО – ,,Casa Batlló: Living Architecture“. Произведението на Гауди е първата сграда, върху която е извършен подобен експеримент. Творбата е представена под формата на динамичен NFT, като са използвани климатичните данни от града, събрани в реално време, и се показват позициите на естествено срещащи се астрономически обекти на фасадата на сградата.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Refik Anadol (@refikanadol)

Произведението било продадено на търг за 1.38 милиона долара, като 10% от приходите били дарени на институции, които работят с възрастни и деца с неврологични заболявания.

AI песен

Вече всеки не само може да направи видео и да придобие бърза популярност в социалната мрежа TikTok, но може и да композира музиката към него. Едно, две, три и нека да направим песен с думата „усмивка“, „слънчево“, „тъжно е“. 

Представител на TikTok заяви пред Business Insider, че компанията тества нова функцията наречена AI Song. Тя съчетава текстове, генерирани от изкуствен интелект, с музика от съществуващ каталог.

@jonahcruzmanzano How to create a song using AI on TikTok. 🎵 Explore the world of AI music on TikTok! Join me in creating catchy Pop, EDM, and HipHop songs using simple prompts and words. 🤖✨ Let’s make music together! 🚀🎶 What is AI Song? AI Song is an experimental feature available on TikTok, utilizing artificial intelligence (AI) to generate songs based on prompts you input. How does AI Song work? The lyric generation in AI Song is driven by Bloom, a robust language model employing machine learning to produce text. It’s important to note that lyrics generated by this model might include errors, and the same lyrics may be generated for multiple users utilizing the feature. For your security, refrain from sharing personal or confidential information while using AI Song #tiktok #tiktoknewfeature #tiktokai #tiktoknews #tiktokupdate ♬ Vibes – ZHRMusic

Неотдавна TikTok се е сблъсквал с противоречия относно музиката, генерирана от изкуствен интелект. Песента ,,Heart on my sleeve“, създадена от AI, бе изпълнена от звукоподобни версии на Дрейк и The Weekеnd. Тя стана популярна миналата година, преди да бъде свалена от Spotify и YouTube поради спорове за авторски права.

Много технологични компании се опитват да се справят с потока от съдържание, създавано от изкуствен интелект. През 2023 Spotify беше принудена да премахне десетки хиляди песни, създадени с помощта на инструменти. Те бяха разработени от AI стартъпа Boomy.

TikTok също се опита да ограничи разпространението на съдържание, генерирано от изкуствен интелект. В края на миналата година платформата, собственост на Bytedance, въвежда нови правила. Те изискват от потребителите да обозначават подробно съдържанието, създадено от AI.

,,Ангажираме се да зачитаме както правата на нашите партньори – артисти и притежатели на права, така и тези на нашите потребители – създатели, като същевременно защитаваме техните произведения от злоупотреби в нашите платформи“, заяви представител на TikTok.

AI Кино

През 2024 г. OpenAI, създателят на ChatGPT, представи първите късометражни филми, създадени с помощта на новия си инструмент за видео с изкуствен интелект Sora. Independent съобщава, че творците на филмите ги описват като

,,напълно сюрреалистични“.

Първите клипове, създадени с този софтуер, демонстрираха как изкуственият интелект може да приеме проста писмена заявка, като например ,,два голдън ретривъра, които си правят пикник в планина“. И така за нула време можем да създадем един доста реалистичен видеоклип с кратък сценарии.

Канадската продуцентска компания Shy Kids използва този нов инструмент, Sora, за да създаде късометражен филм за човек с глава на балон. Тя счита, че благодарение на изкуствения интелект имаме по-голяма свобода при разказването на истории. Такива, които никога не сме си представяли, че можем да разкажем по този начин.

Екипът го определя като „нова ера на абстрактния експресионизъм“. Те обясняват, че най-ефективното използване на инструмента Sora е, когато „не се повтарят стари идеи, а се вдъхва живот на нови и невъобразими концепции, които иначе никога не бихме могли да видим“.

Но да не забравяме и рисковете от използването на изкуствен интелект за създаване на съдържание – разпространяването на фалшиви видеоклипове или дезинформация.

След пускането на тези нови проекти в интернет пространството, OpenAI засилва мерките за анализ на обработването на новите кино идеи.

ChatGPT и DALL-E, с които работи компанията Shy Kids, също са въвели мерки за безопасност. Те забраняват потребителите да търсят съдържание с насилие или сексуално съдържание. Както и да създават изображения, които приличат на известни личности или обществени фигури.

Въпреки това, други компании се възползвали от тази празнина на пазара, като предлагат неограничени версии на технологията.

Актуално

Избрано за вас