AI, сглобка и времеубежище са думите на 2023 г.

Снимка: Платформа за грамотност "Как се пише"

AI, сглобка и времеубежище са думите на 2023 г.

Снимка: Платформа за грамотност "Как се пише"
Сподели

„Изкуствен интелект“ (45%), „сглобка“ (37%) и „времеубежище“ (35%)  са думите на 2023 година за България. Това е изборът на хората в станалото традиционно проучване „Думи на годината“ на платформата за грамотност „Как се пише?“. В челната десетка се нареждат още

„война“, „Шенген“, „демонтаж“, „ротация“,

„Букър“, „евроантлантик“ и PISA, съобщиха организаторите на инициативата.

Кампанията цели чрез езиковите нагласи да проследи общественото мнение за това кои са били най-важните теми през изминалата година. В онлайн анкетата всеки имаше възможност да гласува за три лайтмотива на 2023 г.

Словосъчетанието победител

„изкуствен интелект“ ни свързва с глобалните тенденции.

Употребата му се е повишила почти пет пъти в сравнение с 2022-ра, отбелязват организаторите на инициативата – д-р Павлина Върбанова, създател на „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка.

Тази година наблюдаваме нещо положително, а именно пробив в политическите теми чрез още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата – „времеубежище“ и „Букър“, и са свързани с романа на Георги Господинов„, обръща внимание д-р Върбанова.

Думата „война“, която водеше класацията при предходното изследване, сега е на четвърто място. Според Николова това е знак, че претръпваме дори към немислимото, съобщи БТА.

„Сглобка“ и „времеубежище“ са думите от рубриката „и ний сме дали нещо на света“. Първото – с малко ирония, второто – с много гордост“, коментира Веселина Седларска, член на журито на кампанията. Тя е убедена, че с тези думи

ще останем в световната политика и литература,

което потвърждава международния мащаб на тазгодишния избор на дума на годината.

Проучването на нагласите на хората премина в три етапа. В първия – от 8 до 12 януари, всеки имаше възможност да даде предложения за думи на годината на страниците на „Как се пише?“ във Фейсбук и Threads, както и в Х. Обобщеният списък съдържаше 195 различни думи и изрази. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове петчленното жури отся десет. Кои три от тях са най-значимите за нас като общество, избирахме в анкета от 15 до 20 януари в третия, последен етап.

През 2022-ра на челни позиции бяха „война“, „инфлация“, „Украйна“ и „избори“. А през 2021-ва на първите три места в анкетата се наредиха некнижовната дума „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“.

Актуално

Избрано за вас