Актьори четат поезията на Христо Фотев по повод годишнината му

Снимка: Facebook

Актьори четат поезията на Христо Фотев по повод годишнината му

Снимка: Facebook
Сподели

Христо Фотев е един от изключително талантливите и обичани родни поети. Роден в Бургас, той възпява морето и разбира се – любовта.

Поетично-музикалният спектакъл „Жив” е посветен на творчеството на големия Христо Фотев и ще се случи отново по повод годишнината от рождението на поета. Събитието ще се проведе на 23 април в Sofia Live Club.

В спектакъла участват млади актьори, завършили в последния клас на проф. Снежина Танковска. Това са: Теодор Каракачанов, Георг Киряков, Христо Тенчев, Слав Бойчев, Спартак Пантелеев, София Джустрова.

Освен поезията на Фотев,

представлението съчетава музика, танц и вино.

За музикалния фон ще се погрижи виолончелистът Георгий Михеев. А танцовия театър е дело на Емилия Радичева.

Снимка: Facebook

В изданието през април на сцената ще се качат и специални гости. „За нас е чест да Ви представим един от най-магичните гласове на България, един от най-вдъхновяващите творци, победителят в „Като две капки вода“ – Стефан Илчев“, пишат организаторите представяйки първия гост.

До него на сцената ще се качи сценаристът, режисьор и актьор Ники Илиев. А компания ще им прави и третия специален гост – талантливата млада актриса Любомира Башева. Тя е популярна с ролите си в редица български филми и сериали като „Под прикритие“, „Лошо момиче“, „Откраднат живот“, „Ятаган“, „Ягодова луна“, „Мен не ме мислете“ и др.

Режисьор на спектакъла „Жив“ е Теодор Каракачанов, а продуцент Георг Киряков. Именно тяхне е и първоначалната идея за проекта.

Снимка: Петя Николова

Актьорът и режисьор Теодор Каракачанов казва пред БНР: „Познанството ми с Фотев датира от преди 10 години, когато

с Досьо Досев на по чашка четяхме Фотев

и говорихме за него и през тези разговори аз имах чувството, че съм живял в това време и изпитвам носталгия въпреки, че съм на 24 години. Посвещавам този спектакъл на Досьо Досев , защото му бях обещал, че ще направя нещо такова. Щастлив съм, че колегите ми откликнаха, и изградихме този спектакъл заедно.“

„Бяхме втори курс в НАТФИЗ, когато цял един семестър се занимавахме с творчеството на Фотев по сценична реч и по-конкретно тази специфична

бохемия, любов към свободата, към морето,

отношението към любовта по един и същи начин се отразиха на нас като екип“, споделя още Киряков за зараждането на идеята.

„В различни периоди се срещам с Фотев, разказва друг от актьорите – Спартак Пантелеев. „Винаги когато съм във връзка или сам вкъщи винаги се сещам за Фотев, който ми дава крила, полет с мисленето си относно отношенията с жените или с приятелите, защото той често говори затова. Дал ми е много плод за размисъл и в най-тежките моменти, когато се чувствам изоставен по някакъв начин, отварям да чета Фотев.

Винаги има един стих, който ми дава живот.

Не случайно спектакълът се казва „Жив“.

Билети за поетично-музикалния спектакъл могат да бъдат закупени тук.

Актуално