Актьори, номинирани за „Оскар“ за ролята на истински музиканти и певци

Снимка: Netflix

Актьори, номинирани за „Оскар“ за ролята на истински музиканти и певци

Снимка: Netflix
Сподели

С номинацията си за „Оскар“ за ролята на композитора и диригента Леонард Бърнстейн във филма „Маестрото“ Брадли Купър се присъединява към впечатляващия списък от актьори, номинирани за ролята на реални музикални легенди.

Купър е първият от тези актьори, който е номиниран за филм, който е режисирал. Той не само

участва в главната роля и режисира „Маестрото“,

но е и негов копродуцент и съавтор на сценария.

Първата жена, която печели „Оскар“ за ролята на истинска музикална звезда, е Барбра Стрейзънд за ролята на комика, певица и актриса Фани Брайс в „Весело момиче“ (1968 г.).

Две актриси са номинирани за най-добра актриса за една и също роля – на легендарната джаз певица Били Холидей. Това са Даяна Рос, номинирана за филма Lady Sings the Blues от 1972 г., а Андра Дей – за филма The United States vs. Billie Holiday от 2020 г.

Ето и още от списъка на актьорите, изиграли истински музиканти, които са номинирани за „Оскар“ за ролите си.

 

Брадли Купър като Леонард Бърнстейн в „Маестрото“ (2023)

Купър е номиниран за най-добър актьор за ролята на известния композитор/диригент в собствения си филм, който е номиниран и за най-добър филм. Бърнстейн има 16 награди „Грами“, а през 1985 г. получава награда за цялостно творчество от Звукозаписната академия.

 

Остин Бътлър като Елвис Пресли в „Елвис“ (2022)

Бътлър е номиниран за най-добър актьор за ролята на краля на рокендрола във филма на Баз Лурман, който е номиниран и за най-добър филм. През 1971 г. Пресли получава награда за цялостно творчество от Академията за звукозапис, през 1986 г. е в първия випуск на приетите в Залата на славата на рокендрола.

 

Джесика Частейн в ролята на Тами Фей Бейкър в „Очите на Тами Фей“ (2021)

Частейн получи наградата за най-добра актриса за ролята на телевизионната евангелистка, певица и водеща. В благодарствената си реч Частейн  каза: „В такива моменти си мисля за Тами и се вдъхновявам от нейните радикални прояви на любов… Вдъхновява ме нейното състрадание и го виждам като водещ принцип, който ни води напред.“

 

Андрю Гарфийлд като Джонатан Ларсън в „Тик, Тик…БУМ!“ (2021)

Гарфийлд е номиниран за най-добър актьор за ролята на композитора, текстописеца и драматурга, известен най-вече с мюзикълите Rent и Tick, Tick… Boom!. Ларсън е носител на награда „Пулицър“ и две награди „Тони“ за работата си по Rent. Най-известната му песен е „Seasons of Love“, която влиза в топ 40 на Billboard Hot 100 през 2005 г. Филмът „Тик, Тик… Бум!“ е режисиран от човек с доста голям опит на Бродуей – Лин-Мануел Миранда.

 

Андра Дей в ролята на Били Холидей в „Съединените американски щати срещу Били Холидей“ (2020)

Дей е номинирана за най-добра актриса за ролята на легендарната джаз певица, сред чиито хитове са What a Little Moonlight Can Do, Carelessly и Strange Fruit. През 1987 г. Холидей получава награда за цялостно творчество от Академията за звукозапис. През 2000 г. тя е включена в Залата на славата на рокендрола като ранно влияние. Режисьор на филма е Лий Даниелс.

 

Рене Зелуегър като Джуди Гарланд в „Джуди“ (2019)

Зелуегър спечели наградата за най-добра актриса за ролята си на любимата певица и актриса, чиито хитове включват The Trolley Song, The Man That Got Away и безсмъртния хит Over the Rainbow. През 1997 г. Гарланд получи награда за цялостно творчество от Академията за звукозапис. През 1940 г. тя получава младежки „Оскар“, но никога не е печелила състезателен „Оскар“ – факт, за който Зелуегър намекна в благодарствената си реч.

 

Рами Малек като Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“ (2018)

Малек спечели наградата за най-добър актьор за ролята на фронтмена на Queen, като стана първият човек, спечелил „Оскар“ за ролята на рок звезда. Филмът на Брайън Сингър е номиниран и за най-добър филм. Меркюри е автор на песни като We Are the Champions, Crazy Little Thing Called Love и класиката, дала заглавието на филма. Той е въведен в Залата на славата на авторите на песни през 2003 г. заедно с останалите членове на Queen. През 2018 г. групата получава награда за цялостно творчество от Академията за звукозапис.

 

Махершала Али като Дон Шърли в „Зелената книга“ (2018)

Али получава наградата за най-добър актьор в поддържаща роля за ролята на класически и джаз пианист и композитор, а филмът на Питър Фарели е отличен за най-добър филм. Приемайки наградата си, Али похвали човека, когото е изиграл: „Опитът да пресъздам същността на д-р Шърли ме тласна до предела на възможностите ми, което е отражение на човека, който беше, и на живота, който живя.“

 

Мерил Стрийп в ролята на Флорънс Фостър Дженкинс в „Флорънс Фостър Дженкинс“ (2016)

Стрийп е номинирана за най-добра актриса за ролята на светска дама и сопрано аматьор в този филм на Стивън Фриърс.

 

Хоакин Финикс като Джони Кеш в „Да преминеш границата“ (2005)

Финикс е номиниран за най-добър актьор за ролята на кънтри легендата Джони Кеш. Сред хитовете му са Folsom Prison Blues, I Walk the Line, Ring of Fire, A Boy Named Sue и Sunday Morning Coming Down.

 

Джейми Фокс като Рей Чарлз в „Рей“ (2004)

Фокс получи наградата за най-добър актьор за ролята на легендата на поп, R&B и джаз музиката, чиито хитове включват Georgia on My Mind, Hit the Road Jack и I Can’t Stop Loving You. Песните му достигат до №1 в класацията Billboard Hot 100. Чарлз е единственият чернокож изпълнител до момента, който е въведен едновременно в Залите на славата на кънтри музиката и рокендрола. Филмът „Рей“, режисиран от Тейлър Хакфорд, е номиниран за най-добър филм.

Актуално

Избрано за вас