Актъори искат спешна подкрепа за изкуствата

Снимка: Pixabay

Актъори искат спешна подкрепа за изкуствата

Снимка: Pixabay
Сподели

Английските актрисите Имелда Стоунтън и Оливия Колман призоваха всички политически партии спешно да инвестират в изкуствата. Според проучване на Equity, финансирането в Обединеното кралство е намаляло с 16% от 2017 г. насам.

Изследването, поръчано от Съюза на изпълнителските изкуства и проведено от Института „Автономия“, се основава на данни за финансирането от Съвета по изкуствата на Англия, Съвета по изкуствата на Уелс, Съвета по изкуствата на Северна Ирландия и Творческа Шотландия през последното десетилетие.

Според данните от 2017 г. насам средното годишно финансиране в реално изражение в Англия е намаляло с 11%, в Уелс – с 30%, а в Северна Ирландия – с 16%. В Шотландия то се е увеличило с 2%.

„Живеем в златна ера на драмата, особено в платформите за стрийминг,

благодарение на изключителната способност на британските артисти да предлагат на световната аудитория разкази от световна класа.

Но твърде много места в Обединеното кралство са оставени без финансиране за изкуство,

което лишава както публиката, така и изпълнителите“, споделя Стаунтън. Това съобщи Тhe Guardian.

Снимка: Photograph Debra Hurford Brown

Актрисата, носител на награди „Бафта“ и „Оливие“, която е участвала във филми като „Вера Дрейк“, „Хари Потър“ и „Короната“, добави: „При подходящо финансиране потенциалът на изкуствата да вдъхновяват и забавляват,

насърчавайки както човешката креативност, така и икономическите ползи, е неограничен.
Искам да видя, че всички партии обещават много повече за изкуствата.

Те не са просто нещо, което е хубаво да се притежава, а са от съществено значение за процъфтяващата и уверена страна, в която всички искаме да живеем.“

Equity заяви, че средното годишно финансиране на Батърси е намалено със 74 %, на Арунде – с 42 %, на Халифакс – с 50 %, а на Бъркенхед – с 92 %. Средногодишното финансиране в реални условия в Единбург, Уест е намалено с 68 %.

Колман, носителка на „Оскар“ и „Бафта“, известна с ролите си във филмите „Фаворитката“, „Peep Show“ и „Короната“, заяви, че изследването показва „как държавното финансиране на изкуствата намалява“ от години.

Тя заяви, че е „шокиращо“ да се види как изкуствата са били пренебрегвани, въпреки „огромния им принос“ за авторитета на Обединеното кралство в света и обществения живот.

Снимка:Kevin Winter/Getty Images

Пол У. Флеминг, генерален секретар на Equity заяви, че неговите членовете се сблъскват със строги икономии от страна на централното правителство. В областта на изкуствата и развлекателната индустрия, те продължават вече 20 години:

„ Творческите индустрии не съществуват без работната си сила. Време е те да бъдат овластени и оценени от Уестминстър толкова, колкото и от публиката по целия свят.“

Актуално

Избрано за вас