Алек Попов с посмъртна награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Алек Попов; Снимка: БНТ

Алек Попов с посмъртна награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Алек Попов; Снимка: БНТ
Сподели

Алек Попов е тазгодишният носител на Голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура. Министърът на културата Найден Тодоров

връчи отличието посмъртно на дъщеря му Александра Попова.
Найден Тодоров и Александра Попова; Снимка: БНТ

Миналогодишният носител на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура стана писателят Георги Господинов, който заедно с преводача Анджела Родел спечели наградата Международен „Букър“.

Отличията бяха раздадени на тържествената церемония в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив на 7 юни. Това предаде БТА.

Университетско издателство „Свети Климент Охридски“ получи наградата в категорията „Българско издателство”. За „Автор на българска художествена литература“ наградата спечели

Александър Секулов за романа „Корабът на сирените“

(издателство „Хермес“). За „Преводач на художествена литература“ отличието взе Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (издателство „Колибри“).

Снимка: БНТ

В категорията „Автор в областта на хуманитаристика“ наградата отиде при Тони Николов за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ (издателство „Хермес“). Анита Тарасевич бе отличена с наградата „Христо Г. Данов” за книгата „Жабки зелени“ (издателство „Труд“), като „Автор на издание за деца“.

За „Художник на книга“ наградата отиде при Кирил Златков за „Крадец на самота“ с автор Раймондо Варсано (издателство „Книгомания“).

Софийски международен литературен фестивал бе отличен в категорията „Представяне на българска книга“,

а за „Библиотечно дело“ отличието бе връчено на Регионална библиотека „Професор Боян Пенев“ – град Разград.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура.

Конкурсът „Христо Г. Данов” се провежда ежегодно от 1999 г.

Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. На лауреатите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Актуално

Избрано за вас