Саркофагът, открит на плаж, бил използван за барплот?

Снимка: Google Maps

Саркофагът, открит на плаж, бил използван за барплот?

Снимка: Google Maps
Сподели

Античният римски саркофаг, който бе открит на плаж край Варна, може би е служел като декорация на заведение. Артефактът, за който вчера съобщи бивш полицай, е използван поне от четири години в бар „Раджана“ в курорта Св. Св. Константин и Елена – става ясно от снимка, открита в „Гугъл Карти“.

Кадърът е от лятото на 2021 г. и на него се вижда, че за плот на бара една определена мебел. Тя подозрително

носи същите декоративни елементи, които се виждат на снимките на МВР

със саркофага. Приложението на антиката, загатнато от снимката, съвпада с теорията на Игор Лазаренко – директор на Археологическия музей във Варна. Той допусна, че тя е била използвана като декоративен елемент. Това обяснява и защо е намерена без капак, както и защо е боядисана с бяла фасадна боя, пише „Площад Славейков“.

За римския саркофаг се заговори наскоро, след като от МВР съобщиха, че при тях е получен сигнал от бивш полицай, който я откри на брега ба плаж. Първоначалната датировка предполага римската епоха (периода II- III век сл. Хр). Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти – гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и др.

Кадри на „Раджана“, актуални към настоящия сезон и достъпни в сайта на заведението, демонстрират същата стилистика в екстериора – плажният бар е декориран с множество статуи, наподобяващи стилистика от римска и древногръцка епоха. В единия му край се извисява декоративна кула от цитадела.

От Археологическия музей в морската столица допълниха, че саркофагът най-вероятно е пренесен от друго място, тъй като не съвпада с находките от периода, намирани в околността. Предполага се, че антиката е престояла известно време на плажа преди някой да допусне, че може да има историческа стойност.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство, съобщават от МВР.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас