Артисти искат оставката на шефа на Национален фонд „Култура“

Снимка: Facebook

Артисти искат оставката на шефа на Национален фонд „Култура“

Снимка: Facebook
Сподели

Независими артисти изпратиха открито писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев, Комисията по култура и медии, министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.  Те правят опит да привлекат по-сериозно политическо и обществено внимание върху действията и управлението на Национален фонд „Култура“.

По думите им ролята на Фонда има стратегическо значение за развитието на независимата културна сцена в България. Годишният бюджет, с който разполага, се разпределя на конкурсен проектен принцип. Той е насочен към културни оператори и творци на свободна практика. Сами по себе си те представляват съществена част от заетите хора в сферата на различните изкуства в България.

„Пишем това писмо с

висока степен на загриженост за българската независима сцена.

Повод за нашата тревожност дава поведението на административното ръководство на Национален фонд „Култура“ и основно на неговите директор и юридически консултант” , пишат те.

По думите им Управителният съвет не съумява да защити правата на най-уязвимия сегмент на културната карта в България – независимата творческа сцена.

„Свидетели сме на

грубо погазване на основни морални ценности,

злоупотреба със служебно положение с цел дискредитиране и всяване на страх сред културните организации и артистите, изнасяне на невярна информация в обществени медии, въвеждане на дискриминационни правила за допустимост в програмите на Фонда”, категорични са те.

Артистите настояват за среща на представители от независимия културен сектор с министъра на културата, министър-председателя и вицепремиера Мария Габриел. Както и за незабавна реакция и засилено внимание към начина, по който оперира Националния фонд „Култура“ и изпълнява своята мисия и цели.

В своето писмо артистите твърдят, че

„Фондът е предприел действия по унищожаването на една културна организация.

Едновременно с това от няколко месеца провежда политика на цензура и „сплашване“ на отделни творци, застанали с имената си в подкрепа на тази организация”.

Те поясняват, че става въпрос за случая с Организация „36 маймуни“ и опита на НФК да наложи връщане на пълния размер на финансиране на организацията по две големи програми. То възлиза на 182 085 лв. и лихви в размер на 3985 лв. Обвинението към артистите е, че подкрепата на НФК не е била упомената в публикации в медиите и социалните мрежи. Според друго –  едно от представленията не е било организирано  в „тесен котериен кръг“.

Според тях „действията на директора на фонда напомнят за репресивните методи на едно отминало тоталитарно управление и ако той смята да ги прилага в демократична и автономна структура като НФК, ще бъде пагубно не само за Фонда, но и за целия сектор”.

Актуално