Артисти искат увеличение на бюджета за култура, МФ попари надеждите им

Снимка: Бисер Тодоров/ БТА

Артисти искат увеличение на бюджета за култура, МФ попари надеждите им

Снимка: Бисер Тодоров/ БТА
Сподели

Протест под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ организираха артисти пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура.

Сред протестиращите са представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и Национален фонд „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Минути след като пристигнаха пред сградата на Народното събрание, протестиращите получиха покана от Министерството на културата за среща с контактна група, която отклониха.

„Този бюджет, който беше предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го наричам финансов диктат върху българската култура“, каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който излезе при протестиращите.

По думите му възможностите за промяна в бюджета вече са ограничени.  Според него депутатите биха могли единствено да

отменят рестрикциите за сценичните изкуства

между първо и второ четене.

„Отдавна говорим, че 0,4% за култура е престъпление за културата”, каза народният представител Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“. По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора.

Министърът на финансите Асен Василев обаче е на друго мнение. Пред журналисти в кулоарите на парламента той подчерта, че „ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация,

това очевидно няма да се случи”.

Той изтъкна, че бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година. Допълнителни 50 млн. лв. са отделени за сценичните изкуства, а 28,5 млн. лв. – за музеи, читалища и библиотеки.

„Не виждам за какво протестират“, заяви още Василев.

Точно в 13:33 часа протестиращите дори запазиха едноминутно мълчание за българската култура, предаде БТА. Националният протест на културните дейци продължава. Те изразиха готовност за безсрочни ефективни стачни действия, докато не бъдат приети исканията им.

Актуално

Избрано за вас