България представя жертвите на комунизма на Венецианското биенале

Снимка: "Студио The Neighbours"

България представя жертвите на комунизма на Венецианското биенале

Снимка: "Студио The Neighbours"
Сподели

Проектът „Съседите“ ще представи България на Венецианското биенале тази година. Негови автори са Красимира Буцева, д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян. Куратор е Васил Владимиров. Най-голямото световно арт изложение ще се проведе тази година

от 20 април до 24 ноември

под мотото „Чужденци навсякъде”.

Според куратора на проекта  Васил Владимировпроектът „Съседите“ разказва историята на българите, които са били

жертви на политическо насилие.

Той е продукт на задълбочено 20-годишно изследване на историята на репресиите на комунистическото минало. В основата на тази инсталация стоят реконструираните домове на репресирани от режима. Проведени са интервюта с хора, които са били жертви на комунистическата власт. „Съседите“ не оставя зрителите само пасивни наблюдатели, а ги кара да съпреживяват живота на хора, обявени за чужденци в собствената си държава. Темата се свързва пряко с тази на тазгодишното Венецианско биенале.

Инсталацията се състои от три стаи.

Първата е всекидневна, в която се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Втората е за хора, които говорят с недомлъвки или не са готови да го направят. Там звуците са по-абстрактни. В третата стая – кухнята, всички мебели са боядисани в бяло, говор няма, абсолютно всичко е сведено до абстракция и звук. Тя е за хората, които не са имали възможност да говорят – починали или лишени от спомени.

„Не е просто нещо, което виждаш, а нещо, което преживяваш“, обясни кураторът Васил Владимиров. Инсталацията вече е представяна извън България – в Торонто и Принстън. В проекта са внесени изменения специално за Биеналето. Пространството ще бъде по-флуидно, а не механично разделено на стаи. Включени са и допълнителни интервюта, преведени на английски език и озвучени от актьори, за да се запази автентичността на изказа.

В конкурса за националното участие във Венецианското биенале за изкуство 2024-та са

взели участие 17 проекта,

разгледани от 7-членно жури, уточниха от Министерството на културата, цитирани от „Площад Славейков“. България участва за единадесети път във Венецианското биенале. То е най-старият и престижен форум за изкуство в света.

През тази година павилионът ни ще бъде в експозиционното пространство зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията. В същото пространство бе разположен и павилионът на България през 2023 г. на Биеналето за архитектура.

Актуално

Избрано за вас