Бил Гейтс препоръчва сериал със Захари Бахаров и 4 книги за лятото

Снимка: gatesnotes.com

Бил Гейтс препоръчва сериал със Захари Бахаров и 4 книги за лятото

Снимка: gatesnotes.com
Сподели

С идването на летните температури пристигат и предложенията на Бил Гейтс за книги и сериали, които да прочетете и изгледате през топлите месеци.

„Когато завърша една книга и решавам какво да чета по-нататък, рядко има логична връзка между двете. Мога да стигна до края на историческа книга за Гражданската война, а след това да взема научнофантастичен роман, чието действие се развива в далечното бъдеще. Същото важи и за сериалите и филмите. Насочвам се към това, което звучи най-интересно в момента“, изтъква бизнесменът в своя блог.

В летния му списък обаче книгите се обединяват около едва идея –  службата на другите.

„Не възнамерявах да се задълбочавам в идеята за службата, но тя със сигурност е толкова актуална днес, колкото и винаги. Във време, когато войните доминират в заглавията на вестниците, а политиката ни става все по-поляризирана, е вдъхновяващо

да оценим тези, които помагат на другите,

и да помислим как можем да бъдем по-щедри в собствения си живот“, пише още Бил Гейтс.

„Жените“, Кристин Хана.

Този страхотен роман разказва историята на медицинска сестра от американската армия, която служи два пъти на фронта във Виетнам, преди да се завърне у дома. Това е красиво написана книга, която отдава почит на група ветерани, които заслужават повече признателност за невероятните жертви, които са направили.

„Заразителна щедрост“ от Крис Андерсън.

Книгата изследва как интернет може да засили въздействието на щедростта. Той предлага план за това как всеки – включително отделните хора, правителствата и предприятията – може да насърчи повече щедрост. Не става дума само за даване на пари. Той твърди, че трябва да разширим определението си за щедрост.

„Куци коне“

В списъка на Бил Гейтс попада и британският сериал за агенти под прикритие, назначени в Слау Хаус – измислена група в МИ5, където се изпращат хора, когато направят грешка. Гари Олдман играе ръководителя на „Слау Хаус“, който по същество е противоположност на Джеймс Бонд. Той е мързеливец и алкохолик, но след това ви изненадва с някоя невероятна шпионска измама.  (Наличен в Apple TV+.) Продукцията вече е позната на българската публика заради участието на Захари Бахаров.

„Brave New Words“, Сал Хан.

Сал Хан е основателят на Khan Academy – е пионер в областта на образователните технологии от много преди появата на изкуствения интелект. Така че визията, която той излага в „Brave New Words“ за това как изкуственият интелект ще подобри образованието, е добре обоснована. Хан твърди, че AI ще повлияе радикално на резултатите на учениците и на опита на учителите. Ще помогне на всички да имат достъп до образование на световно ниво.

„Как да опознаем човека“, Дейвид Брукс

Основната му теза е такава, каквато не съм срещал никъде другаде. Тя гласи, че уменията за водене на разговор и общуване не са просто вродени черти – те могат да бъдат научени и подобрени.

Актуално

Избрано за вас