Болката и красотата – вдъхновение за стихосбирка и изложба

Снимка: Go Guide

Болката и красотата – вдъхновение за стихосбирка и изложба

Снимка: Go Guide
Сподели
Графични рисунки в изложба, наречена „Анима – Призраци“,  и представяне на нова книга с поезия „Анима“ представя младият творец Александър Байтошев. Датата е 27. 02., а събитието е галерия-книжарница „София прес“.
Експозицията е инспирирана от болката и красотата. Заглавието ни отвежда към два изначални демона, борещи се в автора. „Анима“ е интуиция и чувствителност, съзидателна сила. „Призраци“ пък е първичност и смърт. Графиките в изложбата отразяват разбирането на художника за страстта и гибелта, Ерос и Танатос. Байтошев се движи между двете противоположни сили – въжеиграч, крепящ се над бездна.
Портретите и голите тела на жени
са личното кредо за красота на художника-съзерцател. Медитации и движения, породени от опита за близост с другия.
Графиките „Призраци“ са сюрреалистични предсказания, назоваващи нагон, близък до унищожението и съпътстващото го ново начало. Дигиталните графики, представени в изложбата, са магнетични, първични образи, създадени в аскетизма на ателието. Вътрешната пещера на художника.
Книгата е съставена от къси стихове, кратки – като изстрели.
„Не ни оставят безучастни, по кожата ни пълзи хлад. Хлад, превръщащ се в прах – Толкова много прах открива Александър Байтошев. Той иска да събере праха, да го възроди, но всяко ново отпътуване е без пътници. Нагълтали сме се с прах, нагледали сме се на ангели, наслушали сме се на тряскащи врати – стига ни! Оттегляме се в ателието да четем истинска поезия – тази на Александър Байтошев“ коментира за книгата авторът Митко Новков.
Снимка: Аз Чета
„Колкото и опустошаващ да е образът на самотата, колкото и всеобхватен да е страхът да не бъде затворена вратата към света на другите пред лирическия „аз“, в новата стихосбирка на Александър Байтошев ясно е заявено противодействието на болката и отчуждението: любовта и изкуството. Стихотворенията на Байтошев са първични, сурови и жестоки, но също така насочени към другия, прегръщащи и обичащи, защото в пълнота изследват човешката природа. Това е единственият начин човекът да продължи напред във вътрешните и външните си катаклизми, да опознае природата си“ споделя Иван Димитров.
Изложба  „Анима – Призраци“  ще открие проф. Лаура Димитрова, а Иван Димитров ще разговаря с автора за новата му стихосбирка.
Александър Байтошев е български поет и художник. Публикува поезия в сп. „Пламък“, „Страница“, „Море“, „Съвременник“, „Drunken Boat“, „Литературен вестник“, „LiterNet“, „Public Republic“, „Кръстопът“ и др.
Носител на специалната награда за поезия на „Литературен вестник“
(2012), наградата на Академия „Liber“ (2015) и Националната награда за нова българска поезия „Николай Кънчев“ за книгата си „Свещената гора“ (2020). Номиниран за наградата „Иван Николов“ (2020). Негови стихотворения са превеждани на английски, италиански и немски език. Автор на стихосбирките: „Прах и драскотини“ (2012), „Кучета“ (2014), „Чучело“ (2018) и „Свещената гора“ (2020).
Получавал е пълна стипендия за едногодишно обучение в “City of Bath College”, Англия, специалност “Art and Design”. Има награда за млад автор на „Балкански фестивал на изкуствата“, Катерини – Гърция. Представя самостоятелната изложба „Едностайни Преживявания“ – галерия „Алма Матер“, „Градът“ – галерия книжарница „Хралупата“,  „Любовен речник“ – галерия книжарница „Хралупата“. От 2015 година е художник на „Литературен вестник“.
Илюстрирал книгите на Тома Марков, Иван Христов, Дьорд Петри, Ото Толнаи, Димитър Новков, Миглена Николчина.

Актуално