„Хагабула“ ще се бори за Европейската награда за литература

Снимка: nationallibrary.bg

„Хагабула“ ще се бори за Европейската награда за литература

Снимка: nationallibrary.bg
Сподели

Романът „Хагабула“ на Тодор П. Тодоров е българското предложение за Европейската награда за литература, съобщиха от организацията European Union Prize for Literature (EUPL). Той е един от 13-е претенденти за отличието.

В подбора влизат още романи на автори от Албания, Дания, Германия, Унгария, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Португалия, Сърбия, Словения и Туник.

Българското предложение беше избрано сред общо шест номинирани романа от местно жури. Останалите бяха „Есктазис” на Радослав Бимбалов,

„Дом за начинаещи“ на Емануил Видински, „Ловецът на русалки“ на Красимир Димовски,

„Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов и „Звезди под клепачите“ на Николай Терзийски. „Хагабула“ е роман за пътешествието на Ернан Кортес към земите на ацтеките. Това е една от малкото съвременни български книги, в които няма български мотиви, герои или реалности. Миналата година творбата на Тодор П. Тодоров получи награда „роман на годината“ от Националния дарителски фонд „13 века България“.

Сега на международното жури предстои да избере победител сред номинираните 13 книги от 13 различни държави. От 2022 г. има промени в регламента на конкурса, припомня „Площад Славейков“. Не печелят всички номинирани европейски писатели, а седемчленно европейско жури присъжда една „Голяма награда“ и 5 специални отличия в различни категории.

През 2021 г., когато беше предишното участие на България в този конкурс, Европейска награда за литература получи писателят Георги Бърдаров за романа си „Absolvo te“.

Актуално

Избрано за вас