Четенето на хартия подобрява разбирането на текстовете

Снимка: Pixabay

Четенето на хартия подобрява разбирането на текстовете

Снимка: Pixabay
Сподели

Според ново проучване четенето на печатни текстове подобрява разбирането в по-голяма степен, отколкото четенето на цифрови материали.

Изследователите от Университета във Валенсия анализират повече от две дузини проучвания на разбирането при четене, публикувани между 2000 и 2022 г. В тях са участвали близо 470 000 души. Заключенията сочат, че четенето на печатни материали за дълъг период от време може да повиши уменията за разбиране от шест до осем пъти повече, отколкото четенето на цифрови материали.

Възможно е това да се дължи на факта, че

„езиковото качество на цифровите текстове обикновено е по-ниско

от това, което традиционно се среща в печатните текстове. Публикациите в социалните мрежи например могат да бъдат разговорни – в тях често липсват сложен синтаксис и аргументация.

Според изследователи „начинът на четене“ на цифрови текстове е по-повърхностен от този на печатните материали. Това може да означава, че читателят „не се потапя напълно в разказа, пише „Гардиън“. Проучването, публикувано в Review of Educational Research, установява още, че докато при учениците от началното училище съществува отрицателна връзка между прочитането на текст в цифров формат и разбирането, при гимназистите и студентите тя е положителна.

Предполага се, че това може да се дължи на факта, че малките деца не са способни да се справят с разсейващите фактори като входящи съобщения.

Изследователите не са против четенето на екран, твърди съавторът на проучването Лидия Алтамура. Тя и колегите ѝ обаче препоръчват в училищата да се наблегне на четенето на хартия.

Актуално

Избрано за вас