Чуждестранни писатели пристигат за „Литературни срещи“ у нас

Снимка: literarytalks

Чуждестранни писатели пристигат за „Литературни срещи“ у нас

Снимка: literarytalks
Сподели

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни „Литературни срещи“ през април. Фондация „Прочети София“ отбелязва своето порастване. Тази година организацията, която стои зад „Литературни маршрути“, „Скритите букви“ и „Литературни срещи“, навършва десет години. Точно под знака на този юбилей ще започне и третото годишно издание на „Литературни срещи“. Неговата тема ще бъде „Порастване“. Събитието ни очаква от 4 до 6 април с откриващо парти в РЦСИ „Топлоцентрала“ и два дни в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Снимка: literarytalks

„Литературни срещи“ е програма, която се провежда няколко пъти в годината с различни тематични акценти на различни места в града. През 2024 г. „Литературните срещи“ ще се проведат през април, юни и ноември. Още през април ще гостуват словенският писател

Горан Войнович и румънската писателка Андрея Расучану.

През юни гост ще бъде британският автор Крис Клийв. През ноември ни очаква наистина голямо и важно литературно събитие.

На 4 април в бара на РЦСИ „Топлоцентрала“ от 18:00 ч. „Литературни срещи“ ще започнат с рождения ден на „Прочети София“. От 18:30 ч. ще бъде дискусията с участието на различни творци на тема „Трудностите на растежа“. Неин модератор ще бъде журналистът, философ, културолог и преподавател Николай Колев. Специална селекция от гласове и произведения на български автори и музика, свързана с темите и събитията на „Прочети София“ през годините, ще бъде направена и представена от Светослав Тодоров.

Основната програма на „Литературни срещи пролет 2024“ ни очаква на 5 и 6 април в  Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. „Порастване“ се вписва като тематично ядро в цялата програма от събития на пролетните Срещи. Разглежда се в различни смисли – от

преминаването през трудни тийнейджърски години,

през сложни (белязващи или травматични) отношения деца-родители. Достига и до откриването на вътрешна мотивация и двигател за промяна. Така общ разказ са свързани разговорите с автори, дискусията, четенето и пърформанса, които предстоят в рамките на три дни.

Снимка: Tanja Draškić Savić

Как тази тема присъства в българската литература ще е фокус на дискусията. Тя среща авторите на три книги, доближаващи се до традицията на „билдунгс романа“. Писателите Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова ще разговорят с литературната историчка доц. д-р Ани Бурова.

Среща с Горан Войнович ни очаква на 6 март от 19:30 ч. Предишният ден – 5 март от 19:00 ч. – ще има още един от разговор с много голяма литературна тежест. Той ще срещне литературния свят на две забележителни писателки. С едни от най-мощните съвременни литературни гласове в Румъния  и България – писателките Андрея Расучану и Теодора Димова –  ще разговаря преводачката Лора Ненковска.

През двата дни на „Литературни срещи пролет 2024“ ще видим още пърформанс на режисьорката Валерия Велчева по текстове на Мария Добрева, както и литературно четене.

Актуално