Деян Статулов между два кадъра и няколко страници

Снимка: zlatnaroza.bg

Деян Статулов между два кадъра и няколко страници

Снимка: zlatnaroza.bg
Сподели

На 7 октомври  в кино „Одеон“ кинокритикът Деян Статулов ще представи новата си книга  „Между два кадъра“  в кино „Одеон“. Както обещава авторът, в този текст ще се случат разговори, които свидетелстват за пътя на твореца, отговорен за визуалната памет на нашето общество, а именно – българското кино, пише БНР.

В първата от поредицата си книги той разговаря с 52-ма съвременни кинотворци. Авторът не е търсил изчерпателност или актуалност извън конкретния филм или роля, които са провокирали срещата с всеки от творците, търсил е тяхната по-интимна страна. Точно затова и не става дума за интервюта, а тъкмо за разговори.

Между два дубъла на снимачната площадка, между две репетиции, откраднати в почивката в театъра или просто между две бири.
Снимка: zlatnaroza.bg

Всичко започва с въпроса защо са избрали да се занимават със съответната професия, който според Деян може да послужи като пътеводна светлина за младите, които тепърва решават да учат и да се развиват в сферата на киноизкуството, и продължава с навлизане във вътрешния свят на личността. Как всеки един от героите в книгата е работил върху даден филм или роля,

как се справя с емоционалните проблеми, които понякога се зараждат, как си почива между две роли.

„Това по някакъв начин съм се опитал да покажа на зрителите, читателите, които са решили да прочетат „Между два кадъра“. Те ще видят как се случва тази магия, която коства буквално много пот и липса на сън“ – казва кинокритикът и допълва – „Надявам се така някои зрители, които все още имат съмнение по отношение на българското кино, да го погледнат под друг ъгъл, малко по-позитивен.“

Снимка: Филмаутор

Откъси от разговорите са публикувани в сп. „Култура“ и сайта kinoto.bg., а други се отпечатват за първи път. Всички са различни, каквито са и събеседниците. Някои са по-приказливи, други по-обрани, но това, което ги обединява, е желанието им да снимат кино в България.

В книгата 52 творци ще споделят за своята отговорност към родната ни кинематография.

В първото издание откриваме Алек Алексиев, Ана Пападопулу, Васил Василев-Зуека, Весела Бабинова, Виктор Божинов, Виктор Чучков, Галин Стоев, Димитър Николов, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Мартина Апостолова, Ованес Торосян, Станислав Тодоров-Роги, Стефан Командарев, Стефан Вълдобрев, Стефан Денолюбов, Теодора Духовникова, Юлиян Вергов, Яна Титова и много други.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас