Десет книги, които да сложите в плажната си чанта

Снимка: Pixabay

Десет книги, които да сложите в плажната си чанта

Снимка: Pixabay
Сподели

Слънце, море, разхлаждаща напитка и любима книга –  нима това не е идеалният начин човек да прекара лятната си ваканция? Често, потънали в необятния океан от книги, трудно можем да подберем заглавие, което да ни завладее и остави без дъх. За да ви избавим от лутането, направихме проучване кои са най-купуваните български книги от едни от най-големите книжарници в страната. Разбира се, към тях сме включили и няколко световни класики, които ако все още не се прочели – непременно трябва да вземете в чантата си за плажа.

Снимка: Издателство „Книгомания“

Снимка: Издателство „Книгомания“

“Живот в скалите” – Мария Лалева

Неизлечимо болна млада жена и малкият ѝ син пристигат в Стария Созопол. Там се запознават с няколко души, които бързо се превръщат в тяхно семейство. Сред тях са Михаил – бивш популярен актьор и настоящ пияница, Демир – мъдър и благ старец, Луиза – борбена и импулсивна арменка, и баба Настасия – ясновидка и гадателка. Съдбите им се преплитат необратимо. Те преживяват любов, раздяла, смърт, а в крайна сметка успяват и да простят.  прошка, мистика и усещане за предопределеност.

Снимка: David Parry
“Времеубежище” – Георги Господинов

„За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща.  Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас.  За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом“, пише Георги Господинов за своята творба. „Времеубежище“ успя да надвие останалите книги-претенденти за международен „Букър“ и спечели престижната награда през 2023 г.

“Глина” – Виктория Бешлийска

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Романът „взема необработената пръст на легендата“ и извайва невероятна история.

Снимка: Издателство „Ciela“
“Рана” – Захари Карабашлиев

Книгата ни запознава със Сава – бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни. Сега той е студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря и талантлива пианистка, която учи в Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка. На Сава му се налага да постъпи в  школата за запасни офицери. През септември 1916 г. той ще се окаже на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.

“Дисекция на безсмъртни сърца” – Александрина Крушарска

Продължението на едни от най-продаваните български романи за 2023 г. „Болница за безсмъртни създания“ и „Анатомия на безсмъртните видове“ е едно от най-предпочитаните заглавия по книжарниците. Амелия и Михаил са пленени от рептилите и всеки от тях ще трябва да намери своя начин за оцеляване, докато търси път към другия. Бягството изглежда невъзможно, а реалността заплашва да им отнеме много повече от физическата свобода.

След едни от най-продаваните български книги идва ред и на препоръките ни за вечни класики.

Снимка: Издателство „ФАМА +“
“Лято” – Албер Камю

Сборникът „Лято” обединява осем есета, в които философията се съчетава с поетичността. Дали следва нишката на Ариадна, за да обрисува любимия си Оран, дали преразглежда мита за Прометей в светлината на своето време, дали мечтае за духа на Древна Гърция, връща се сред римските руини в Типаза, или се впуска във въображаемо и невъзможно плаване, Албер Камю отвежда на приказно пътешествие – празник за ума и душата.

Снимка: Издателство Millenium
“Старият антикварен магазин” – Чарлз Дикенс

Тя е една от сравнително ранните и много подобна на приказка книги на Дикенс. Съдържа някои от най-ярките персонажи на автора. Такъв е господин Куилп – яростна, луда автопроекция, която

разказва много повече за Дикенс,

отколкото по-скоро лекомисленият автопортрет в „Копърфийлд“. Сега разбираме, че жестокостта на Куилп към съпругата му е твърде правдив портрет на собственото му поведение като съпруг на собствената му жена. Връзката между малката Нел и нейния дядо, пристрастен към хазарта, и опитът им да избягат от Куилп, ни води на пътешествие извън Лондон.

Снимка: Издателство „Хермес“
“Великият Гетсби” – Франсис Скот Фицджералд

Джей Гетсби олицетворява американската мечта – със собствени сили се е издигнал и е спечелил милиони, а приемите в огромното му имение са най-пищните и посещавани в Лонг Айланд. Не се знае доколко са чисти парите и миналото му – със сигурност обаче са чисти и дълбоки чувствата му към Дейзи, неговата младежка любов, произхождаща от висшите кръгове на обществото. Именно заради нея той е купил разкошното имение – то е в близост до дома, обитаван от Дейзи и съпруга й Том Бюканан, който далеч не е пример за брачна вярност. Любовните триъгълници се пресичат и трагедията не закъснява.

Снимка: Издателство „Хермес“
“Гордост и предразсъдъци” – Джейн Остин

Когато заможният господин Бингли пристига в провинциалното английско градче и наема разкошното имение „Недърфийлд“ и се нуждае от съпруга. Особено присърце тази задача се приема от госпожа Бенет, чието семейство с пет неомъжени дъщери е сред най-близките съседи на очарователния млад богаташ и неговите спътници. Компания на младия джентълмен прави най-добрият му приятел – енигматичният господин Дарси. Когато мис Елизабет Бенет се запознава с Дарси, го намразва от пръв поглед. Младият мъж може и да е баснословно богат, но е горделив, мрачен и арогантен сноб. Докато семейството ѝ го отблъсква със своята липса на елегантност и задръжки, той все пак е силно привлечен от нейната жизнерадостност и остроумие.

Снимка: Издателство Colibri
“Закуска в Тифани” – Трупан Капоти

Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм по сценарий на Капоти. Главната героиня Холи Голайтли обича да ходи в „Тифани“, защото там всичко е тъй красиво. Тя, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки усилията ѝ да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

Актуално

Избрано за вас