Детски книжки помагат на най-малките и техните родители

Снимка: Издателство „Изток-Запад“

Детски книжки помагат на най-малките и техните родители

Снимка: Издателство „Изток-Запад“
Сподели

Всеки пораснал книгоман знае, че детските книжки и като цяло книгите са приятели, на които може да се разчита. Те са много повече от извор на знание и фантазия – в тяхната чудна компания можем да открием утеха, съвет, помощ или вдъхновение.

За това вълшебство няма възраст:

то докосва и най-малките още преди да могат да четат, и расте заедно с тях.

Затова първите книжки са специални – те са до децата ни в първите им предизвикателства по пътя на порастването. Приучване към гърне и тоалетна, отказ от биберон, проговаряне – всички тези големи промени започват с мънички стъпки. Стъпки, които възрастните не могат да покажат, нито да обяснят докрай. А кой тогава може? Само този, който успее да превърне ученето в приключение…

Снимка: Издателство „Изток-Запад“

Нова поредица книжки на издателство „Изток-Запад“ представя няколко герои, които да съпътстват децата по пътя на порастването. Първият от тях е Мишлето – симпатичния герой от „Какво има в памперса?“ и „Какво има в гърнето“. То е убедило милиони деца по света да заменят памперсите с гърне, а гърнето – с тоалетна „за големи“.

Не е изненада, че малчуганите го слушат:

мишлето разказва на техния език какво има (или няма!) в пелените и гърнетата на приятелите животни, разсмива ги и ги вдъхновява да растат. И докато децата се забавляват с интерактивните странички и се смеят, се случват големите промен, пишат от издателството.

Снимка: Издателство „Изток-Запад“

Друг герой от книжките е Кики – умното морско свинче, което е пристрастено към биберона си, но успява да се откаже от него.

Всички възрастни твърдят, че залагалката пречи на зъбките

(а също и на проговарянето и на социализацията), но Кики не иска и да чуе, че трябва да се раздели с нея. Затова решава да проведе забавно зоо интервю и да разбере как се справят порасналите му приятели и какви чудеса правят те със своите зъбки. За Кики – и четящите „Биберонът на Кики“ – следва грандиозно откритие: залагалките падат сами, при това с усмивка.

Снимка: Издателство „Изток-Запад“

А какво ще кажете за цяла серия от книжки, създадени

да помогнат на децата да опознаят света около нас

и да изрекат първите си думички? Героите в тях са много, но целта им е една: да подскажат какво виждаме и чуваме у дома, сред природата и във фермата и да помогнат на мъниците да разпознават животните и превозните средства.

Книжките са пъстри – за да уловят вниманието,

забавни – за да стимулират сетивата, интересни – за да образоват с лекота, здрави – за да останат цели, и красиви – за да станат любими.

Снимка: Издателство „Изток-Запад“

Специалистите по детско развитие са единодушни: разказването и съпреживяването на истории помагат на децата от най-ранна възраст – така те разбират по-добре проблемните ситуации, следват с желание примера на любимите си герои и се адаптират по-лесно към промените. Междувременно се случва и нещо безценно: щастливите мъници се превръщат в читатели.

Актуално

Избрано за вас